Bäst spjälsäng – Spjälsäng bäst i test 2024

Att välja rätt spjälsäng för din lilla skatt är en investering i både ditt barns och ditt eget välmående. Som mamma till två underbara, men ibland hopplöst sömnlösa små, har räddats av spjälsängen fler gånger än vad jag kan räkna.

En väl vald spjälsäng erbjuder inte bara en trygg och säker sovplats för ditt barn, utan stöttar även en fridfull nattsömn för hela familjen. I denna artikel delar jag därför med mig av mina topp 5 spjälsängar, som jag noggrant valt ut baserat på personlig erfarenhet och samtal med andra mammor!

Top 3 babycribs 2024

Lägst pris presenteras i samarbete med PriceRunner

1. Sebra växasäng – Bäst

bäst spjälsäng 2024

1. Sebra växasäng – Bäst i test

2. Kaxholmen Nina – Billig

2. Kaxholmnen Nina – Bäst billig spjälsäng

3. Stokke mini – Bäst liten

3. Stokke mini – Bäst liten spjälsäng

Motivering & övriga produkter

1. Sebra Växasäng Baby & Jr – Bäst i test

Troll lux spjälsäng

Sebra Växasäng Baby & Jr är en investering för framtiden, med sin unika förmåga att växa tillsammans med ditt barn från spädbarnsstadiet upp till 6-7 års ålder. Denna säng är en modern tolkning av den klassiska Juno-sängen, designad av Viggo Einfeldt på 1940-talet, och är tillverkad av danska Sebra Interiør®. Med en justerbar botten och möjligheten att förlänga sängen, anpassar den sig lätt till ditt barns växande behov.

Spjälsängen är tillverkad i massiv björk och målad med miljövänlig färg, erbjuder den både hållbarhet och stil. Dock kräver sängen Sebras egen madrass på grund av sina unika mått, vilket kan innebära extra kostnader. Men med dess långa livslängd och goda andrahandsvärde är Sebra Växasäng en utmärkt långsiktig investering för den designmedvetna familjen.

Bli inte skrämd av priset, alla spjälsängar är inte så här dyra. Nästa produkt i listan passar dig som vill hålla nere på kostnaden men ändå välja en bra spjälsäng!

Troll lux spjälsäng
 • Dropdown funktion på ena långsida

 • Byt ut ena långsidan mot en juniorlångsida när barnet har blivit större

2. Kaxholmen Nina – Bäst billig spjälsäng

Troll lux spjälsäng

Kaxholmens Nina är det ideala valet för föräldrar som söker en prisvärd, säker och stilren sovplats för sina barn. Denna charmiga spjälsäng är inte bara en fröjd för ögat, utan också skapad med ditt barns säkerhet och bekvämlighet i åtanke.

Nina är en svenskdesignad spjälsäng av hög kvalitet och lång hållbarhet. Ninas yta är behandlad med svensktillverkad, miljövänlig vattenbaserad färg, vilket skapar en säker och hälsosam sovmiljö för ditt barn. Sängens flexibla botten kan justeras i två lägen, vilket gör att sängen enkelt anpassas efter ditt barns växande behov.

Med måtten 125 cm i längd, 66 cm i bredd och 88,5 cm i höjd, passar denna säng perfekt i alla barnrum. Dessutom är Kaxholmen Spjälsäng Nina kompatibel med standardmadrasser (60×120 cm) och erbjuder två madrasshöjder för optimal komfort.

Troll lux spjälsäng
 • Exceptionell kvalitet till ett överkomligt pris

 • Barnets säkerhet i fokus, uppfyller strikta säkerhetsstandarder

 • Ren och minimalistisk design som smälter in i alla hem

3. Stokke Sleep Mini

Stokke sleep mini

Stokke är känt för att ha skapat underbara babymöbler som kan användas under en lång period. Och Stokke Sleep Mini är inget undantag. Det är en mycket liten och smidig spjälsäng som får plats även i trängre utrymmen. Den har en snygg och stilren design och kan lätt stå i vardagsrummet utan att den stör. Tack vare att den står på hjul kan du även smidigt flytta runt den i hemmet.

Trots att Stokke Sleep Mini är liten kan den användas upp till 5 års ålder. Du kan nämligen köpa ett konverteringset och göra om spjälsängen till en juniorsäng när barnet blir lite större.

Stokke sleep mini
 • Mycket liten och smidig

 • Kan konverteras till en juniorsäng

4. Done By Deer Spjälsäng

Hauck face to me

Om du söker en säng som kombinerar robust kvalitet med elegant design, är Done By Deer Spjälsäng ett utmärkt val. Den här sängen sticker ut med sin förmåga att anpassas efter barnets ålder, inte genom att ändra storlek, utan genom att omvandlas från en spjälsäng till en barnsäng, vilket förlänger dess användbarhet.

Med två justerbara höjdlägen och möjligheten att ta bort ena sidan för att skapa en öppen barnsäng, erbjuder den flexibilitet och säkerhet för ditt växande barn. Done By Deer Spjälsäng är en lyxprodukt som kräver en större initial investering, men dess unika design och långvariga användbarhet gör den till en värdefull tillgång i varje barnkammare.

Hauck face to me
 • Smidig bedside crib

 • Går enkelt att fälla ihop när den inte används

5. Stokke Sleepi mini

Stokke sleepi

Med denna skandinavisk inspirerade, unika ovala spjälsäng kan du skapa ett ombonat bo för ditt barn. Den har samma form som Stokke Sleepi Mini, men är betydligt större.

Spjälsängen har låsbara svängbara hjul som gör att den kan flyttas från rum till rum och madrassbotten anpassar sig till några olika höjdnivåer. Ta bort ena sidan av sängen när ditt barn har nått det rastlösa småbarnsstadiet för enkel åtkomst och oberoende rörlighet i och ur sängen.

Den har en prislapp som inte passar alla, men ska man tänka långsiktigt så är det helt okej prislapp. Med en Stokke Sleepi V3 har du nämligen möjlighet att justera den så att ditt barn kan ha samma säng upp till fem år. Tänk på att den matchande ovala Stokke-madrassen är viktig på grund av sin distinkta ovala form.

Stokke sleepi
 • Ger ditt barn gott om utrymme

 • Låsbara hjul gör den enkel att flytta runt

6. BabyDan – Bäst bedside crib

Babydan bedside multi crib

BabyDan Bedside multi crib är en mycket funktionell spjälsäng med flera olika användningsområden. Du kan använda den som en bedside crib, som en vagga eller som en lekhage när bebisen blir lite större. Sängen passar från att barnet är nyfött upp till cirka 3 års ålder.

Sängen står på ben som gör att den går att höja och sänka för att passa höjden på er egen säng. Den har sidor av meshtyg för att säkerställa att barnet går god ventilation.

Babydan bedside multi crib
 • Fungerar även som vagga och lekhage

 • Höj- och sänkbar

Köpguide – Så köper du bäst spjälsäng 2024

Storlek

Kontrollera måtten på din spjälsäng och det angivna området i ditt barns eller det rum där spjälsängen ska stå innan köp. Standardsängar i Sverige är normalt 60 gånger 120 centimeter, medan storlekarna kan skilja i olika länder, bland annat 55 gång 115 centimeter. Ta reda på detta noga innan.

Madrasshöjd

Kontrollera höjden på spjälsängens sidor i förhållande till toppen av madrassen innan du placerar ditt barn i den för att undvika att ditt barn klättrar ut och kanske skadar sig. Upphöjda sidorna på spjälsängen bör vara minst 60 centimeter ovanför madrassens ovansida, om de inte är det kan det vara värt att investera i ett bra spjälsängsskydd.

Säkerhet för spärravstånd

Avståndet mellan spjälorna bör egentligen inte vara mer än 6 centimeter. Detta säkerställer att ditt barns kropp inte kan glida igenom eller så att barnet kan fast med huvudet. Håll alltid utkik efter lameller som saknas eller är skadade.

Basic är bäst

De säkraste spjälsängarna har enkla linjer och inga detaljer eller fix. Tänk på att ha det säkert och att barnens kläder inte ska fastna på detaljer. Genom att följa detta råd får du en säkrare spjälsäng och sparar pengar.