1 års present – Tips på leksaker till 1 åring

Att hitta en perfekta presenten till en ettåring kan vara en utmaning, med tanke på att det är en tid av snabb utveckling både fysiskt och mentalt för barnet. Det är en fas där lek och lärande går hand i hand.

På denna sida hittar du en samling av de bästa presentidéerna och leksakerna för ettåringar, utformade för att passa behoven hos både pojkar och flickor. Vår lista innehåller leksaker som inte bara är roliga utan också främjar barnets utveckling på olika sätt, så att du enkelt kan hitta den perfekta gåvan som berikar och glädjer.

Obs! Det viktigaste när du köper leksaker till små barn så som ettåringar är att se till så att leksaken inte innehåller smådelar som barnet kan få i halsen. I den här åldern utforskar barnen saker både med händer och mun.

present

19 tips på presenter & leksaker till ettåring

i samarbete med PriceRunner

 

1. Lektält/sängtält

lektält

I samarbete med PriceRunner

Ett lektält är en present som både är användbar och rolig för barnet. I tältet kan barnet leka med sina favoritleksaker, både inomhus och utomhus. Ett lektält kan oftast användas i flera år framöver.

2. Lekmatta

lekmatta

I samarbete med PriceRunner

En mjuk och mysig lekmatta ger barnet en mjuk och skön plats att leka på och ni slipper hårda och kalla golv. Dessutom gör mattorna att rummet känns mycket mer ombonat och inbjudande att vara i, plus att ni vet var leksakerna ska vara.

3. Lära-gå-vagn

Lära gå vagn

I samarbete med PriceRunner

De flesta barn lär sig att gå i ettårsåldern. En lära-gå-vagn kan vara en fin present som ger barnet stöd när det ska ta sina första steg. Dessutom gillar många barn att köra runt sina leksaker i vagnen även när de lärt sig att gå.

4. Aktivitetsleksak

Aktivitetsleksak

I samarbete med PriceRunner

Små barn utvecklas i en rasande tack och behöver leksaker som stimulerar alla deras sinnen. En aktivitetsleksak är därför en perfekt present för en 1 åring som troligtvis gillar att utforska och klura på saker.

5. Gosedjur

Gosedjur

I samarbete med PriceRunner

Snuttefiltar och söta gosedjur är klassiska presenter som garanterat kommer att uppskattas av barnet i många år framöver. Gosedjur kan man faktiskt aldrig ha för många av.

6. Tallrik

Tallrik

I samarbete med PriceRunner

Snuttefiltar och söta gosedjur är klassiska presenter som garanterat kommer att uppskattas av barnet i många år framöver. Gosedjur kan man faktiskt aldrig ha för många av.

7. Dreglis/Haklapp

Haklapp

I samarbete med PriceRunner

En dreglis skyddar kläderna mot dregel samtidigt som de värmer kring bröstet. Det här är ett presenttips som garanterat kommer att uppskattas av de nyblivna föräldrarna.

8. Babyfilt

Babyfilt

I samarbete med PriceRunner

En mjuk och varm filt är en uppskattad present och ett måste i alla barnkammare och barnvagnar. Den kan värma bebisen, skydda från solen, täcka vid  amning, eller bara för att göra sängen lite mysigare.

9. Gåstol

Gåstol

I samarbete med PriceRunner

En gåstol är något många barn uppskattar när de börjar lära sig gå, men ännu inte riktigt knäckt koden. Med en gåstol kan barnet hänga med och få lite större rörelsefrihet tills dess att balansen är helt på plats.

10. Badponcho

Badponcho

I samarbete med PriceRunner

Runt 1års ålder är det många barn som verkligen börjar uppskatta badstunden. Därför kan det blir långa stunder i badkaret. Då kan det var skönt med en mysig badponcho att springa runt i efteråt medan man torkar.

11. Nattlampa

Nattlampa

I samarbete med PriceRunner

Kanske tycker föräldrarna att det nu är dags för barnet att börja sova i eget sovrum. Då kan en nattlampa verkligen göra susen. Då slipper barnet ha det helt mörkt på natten, vilket kan göra att det känns mindre skrämmande.

12. Musikleksaker

Xylofon

I samarbete med PriceRunner

Musikleksaker kan vara stimulerande för barnets lärande eftersom de hjälper barnet att känna igen vissa ljud. Små barn gillar ofta musik och ljud, och ett instrument kommer bli mycket uppskattat.

13. Kulbana

kulbana

I samarbete med PriceRunner

En kulbana är en klassisk leksak som passar till barn i ett års åldern. Den här kulbanan med en ko är dessutom lite roligare än de i standardutförande. Barnet får öva på motorik, men också på färger och på att räkna så småningom.

14. Nalle

Nalle

I samarbete med PriceRunner

Det kan aldrig gå fel med en nalle. Den här nallen är inte bara mysig, utan även rolig. Den leker nämligen tittut samt att den kan prata. Den gömmer sig bakom sin snuttefilt, och kan locka fram många skratt.

15. Popup-leksak

Popup-leksak

I samarbete med PriceRunner

En popup-leksak är även det en riktig klassiker när det kommer till leksaker för riktigt små barn. Barnet får öva på sin motorik genom att trycka på knapparna, och resultatet blir att en rolig figur poppar upp. Perfekt för att träna på orsak och verkan.

16. Staplande leksak

brio clown

I samarbete med PriceRunner

Även om barnet inte kommer att kunna lösa clownen ännu är staplande leksaker ändå bra, och utvecklande leksaker till någon som är 1 år. 1-åringen bör börja öva på logiskt tänkande, på ett roligt och stimulerande sätt.

17. Träleksak

träleksak

I samarbete med PriceRunner

Många föräldrar vill idag ha en träleksak till sitt barn på 1 år, eftersom de innehåller färre potentiella giftiga ämnen än vad plastleksaker gör. En Brio hund är en riktig klassiker, och är rolig att dra runt på för någon som precis har lärt sig att gå.

18. Badleksak

Baddocka

I samarbete med PriceRunner

Vid den här åldern brukar många barn gilla att bada. En badleksak kan därför vara passande. Den här baddockan passar utmärkt som leksaker till en tjej på 1 år som gillar både bad och dockor. En rolig badkompis!

19. Leksaksfordon

traktor

I samarbete med PriceRunner

Olika typer av fordon kan vara en uppskattat leksak till en pojke på 1 år. Gärna något som låter och som går att interagera med. Exempelvis den här traktorn spelar melodin till “Per Olsson hade en bonnagård” när du trycker på djuren.

Vad är en bra present till en ettåring?

Ska du ge en present till en ettåring kan det därför vara en bra idé att ge bort utvecklande och pedagogiska leksaker så som aktivitetskuber, sensoriska bollar eller klossar. Aktivitetsleksaker låter barnet att känna, klämma, lyssna, snurra och flytta på saker vilket hjälper barnet att utveckla både sinnen och sin finmotorik.

Pedagogiska leksaker

Du bör välja pedagogiska leksaker till ett barn som är 1 år. Men vad är då en pedagogisk leksak? På sätt och vis kan så klart alla leksaker ha ett pedagogiskt syfte. Men det är bra att tänka på vilka funktioner och sinnen barnet utvecklar i den här åldern. Många ettåringar är väldigt nyfikna och gillar att utforska det mesta. De övar också på både grovmotorik och finmotorik och därför kan det vara bra att leta efter leksaker där barnet har möjlighet till bägge delarna.

En annan som barn i den här åldern verkligen brukar tycka om är “orsak och verkan”. Det vill säga att när barnet gör något, så händer något. Exempelvis trycker man på en knapp, är det en figur som dyker upp eller liknande. Barnet får då öva på olika samband, och får förståelse för att man själv behöver agera för att saker ska ske.

Aktivitetsleksaker

Aktivitetsleksaker är vanligtvis leksaker med ljud och ljus. Kanske inte de leksakerna som alltid uppskattas allra mest av föräldrarna, men däremot tycker en 1 åring oftast att de är riktigt kul. Dessutom är det leksaker som stimulerar barnens utveckling och kan roa barnet under lång tid. Alla aktivitetsleksaker behöver dock inte bestå av ljud och ljus, utan det kan även vara exempelvis en kulram eller en boll barnet kan kasta.

Leksaker 1 årig tjej och pojke

Funderar du på om du behöver köpa olika leksaker till en tjej och en pojke som är 1 år så är svaret på den frågan nej. Vid den åldern finns det varken behov eller intresse för olika typer av leksaker beroende av kön. Med det sagt är det såklart inte heller fel om du vill köpa olika leksaker till en tjej eller en pojke, exempelvis med olika färger.

Lite mer ovanliga presenter

Leksaker är populära presenter till ettåringar, men du kan även ge bort lite mer ovanliga gåvor. Många väljer till exempel att ge bort ett sparande till ett barn på 1 år som växer i takt med barnet. Det kan bli ett fint tillskott när barnet ska flytta hemifrån.

Du kan också ge bort ett träd som föräldrarna får plantera på tomten, en personlig tavla eller en fin prydnad till minne av ettårsdagen.

Bra att tänka på vid köp av present till 1-åring

Innan du köper en 1-årspresent finns det en del saker som kan vara bra att tänka på.

  1. Att köpa till ettårig tjej eller kille. Idag väljer många att köpa presenter i könsneutrala färger. Det gör det dels enklare för saker att få i arv, men också att sälja vid behov.
  2. Välj rätt klädstorlek. Om du väljer att köpa kläder, se till att hellre köpa en storlek för stort. Annars finns risken att barnet växer ur plaggen på några månader.
  3. Undvik småprylar. Ettåringar stoppar gärna saker i munnen, så se till att det du köper inte har små, lösa delar.
  4. Viktigt med giftfria material. Oavsett om du vill ge bort kläder eller leksaker bör du alltid se till att det du köper är giftfritt och ekologiskt.
  5. Dyrt är inte alltid bäst. Tänk på att barn inte förstår priser, så det dyraste behöver inte alltid vara bäst. Fundera istället över vad barnet faktiskt kommer att uppskatta.
babyshower present tips

Vad vill en ettåring ha?

En ettåring börjar bli nyfiken på sin omgivning och lär sig snabbt nya saker. Därför kan stimulerande och utvecklande leksaker vara extra intressanta, exempelvis aktivitetskuber, pekböcker, klossar och musikleksaker.

Vad kan man köpa till en 1 årig tjej?

En 1-årig tjej uppskattar i många fall samma presenter som en 1-årig kille. Med tanke på att barnet förmodligen inte utvecklat några specifika intressen än kan det vara en god idé att välja könsneutrala presenter.

Vad ska man köpa till en 1 åring?

Köp gärna aktivitetsleksaker som kan stimulera barnets fysiska och psykiska utveckling. Känner du dig osäker kan du alltid fråga föräldrarna vad barnet tycker om att göra och leka med.

Vad leker man med en 1 åring?

Ettåringar börjar kunna leka låtsaslekar, det vill säga låtsas att en kloss är en bil eller att de äter mat på låtsas. Du kan också testa lite enklare pussel, bilbanor eller kuber med hål för specifika former.

Produkttester:

  • UV tröja

UV-tröja barn bäst i test 2024

UV-tröja barn bäst i test 2024 Solen är underbar, men det är viktigt att skydda våra småttingar från dess starka strålar. Solkräm är bra, men det är inte alltid tillräckligt. UV-kläder är

  • vattenflaska för barn

Vattenflaska barn bäst i test 2024

Vattenflaska barn bäst i test 2024 Att hitta en bra vattenflaska för ditt barn kan vara en utmaning. Visst, den gamla klassiska sirapsflaskan som jag själv fick använda som barn fungerar, men

  • sulky

Bästa sulkyvagnarna 2024 – Bäst i test

Bästa sulkyvagnarna 2024 - Bäst i test Att välja rätt sulkyvagn kan, precis som att välja en vanlig barnvagn, vara väldigt svårt, det finns mängder med modeller med olika funktioner i olika

UV-tält för barn bäst i test 2024

UV-tält för barn bäst i test 2024 Små barn behöver skyddas från solens starka och skadliga UV-strålar. Men det är såklart även viktigt att barnet får vara utomhus. På vissa ställen, som

Hitta fler presenter

doppresent kille
Present till nyfödd
doppresent tips
Tips på doppresent
Babyshower present