1 års present – Tips på present till 1 åring

1 års present

Att hitta en bra present till en ettåring är ibland lättare sagt än gjort. Barn på 1 år kräver trots allt betydligt mer stimulans än en bebis. De börjar också bli nyfikna på leksaker, men stoppar gärna saker i munnen så det gäller att köpa presenter för rätt ålder.

På den här sidan har vi samlat en mängd bra tips på ettårspresenter som passar både tjejer och killar. Förhoppningsvis kan det göra det enklare för dig att hitta en passande present.

1 års present

Tips på bra 1 års presenter

1. Lektält/sängtält

lektält

I samarbete med PriceRunner

Ett lektält är en present som både är användbar och rolig för barnet. I tältet kan barnet leka med sina favoritleksaker, både inomhus och utomhus. Ett lektält kan oftast användas i flera år framöver.

2. Lekmatta

lekmatta

I samarbete med PriceRunner

En mjuk och mysig lekmatta ger barnet en mjuk och skön plats att leka på och ni slipper hårda och kalla golv. Dessutom gör mattorna att rummet känns mycket mer ombonat och inbjudande att vara i, plus att ni vet var leksakerna ska vara.

3. Lära-gå-vagn

Lära gå vagn

I samarbete med PriceRunner

De flesta barn lär sig att gå i ettårsåldern. En lära-gå-vagn kan vara en fin present som ger barnet stöd när det ska ta sina första steg. Dessutom gillar många barn att köra runt sina leksaker i vagnen även när de lärt sig att gå.

4. Musikleksaker

Xylofon

I samarbete med PriceRunner

Musikleksaker kan vara stimulerande för barnets lärande eftersom de hjälper barnet att känna igen vissa ljud. Små barn gillar ofta musik och ljud, och ett instrument kommer bli mycket uppskattat.

5. Gosedjur

Gosedjur

I samarbete med PriceRunner

Snuttefiltar och söta gosedjur är klassiska presenter som garanterat kommer att uppskattas av barnet i många år framöver. Gosedjur kan man faktiskt aldrig ha för många av.

6. Tallrik

Tallrik

I samarbete med PriceRunner

Snuttefiltar och söta gosedjur är klassiska presenter som garanterat kommer att uppskattas av barnet i många år framöver. Gosedjur kan man faktiskt aldrig ha för många av.

7. Dreglis/Haklapp

Haklapp

I samarbete med PriceRunner

En dreglis skyddar kläderna mot dregel samtidigt som de värmer kring bröstet. Det här är ett presenttips som garanterat kommer att uppskattas av de nyblivna föräldrarna.

8. Babyfilt

Babyfilt

I samarbete med PriceRunner

En mjuk och varm filt är en uppskattad present och ett måste i alla barnkammare och barnvagnar. Den kan värma bebisen, skydda från solen, täcka vid  amning, eller bara för att göra sängen lite mysigare.

9. Gåstol

Gåstol

I samarbete med PriceRunner

En gåstol är något många barn uppskattar när de börjar lära sig gå, men ännu inte riktigt knäckt koden. Med en gåstol kan barnet hänga med och få lite större rörelsefrihet tills dess att balansen är helt på plats.

10. Badponcho

Badponcho

I samarbete med PriceRunner

Runt 1års ålder är det många barn som verkligen börjar uppskatta badstunden. Därför kan det blir långa stunder i badkaret. Då kan det var skönt med en mysig badponcho att springa runt i efteråt medan man torkar.

11. Nattlampa

Nattlampa

I samarbete med PriceRunner

Kanske tycker föräldrarna att det nu är dags för barnet att börja sova i eget sovrum. Då kan en nattlampa verkligen göra susen. Då slipper barnet ha det helt mörkt på natten, vilket kan göra att det känns mindre skrämmande.

12. Aktivitetsleksak

Aktivitetsleksak

I samarbete med PriceRunner

Små barn utvecklas i en rasande tack och behöver leksaker som stimulerar alla deras sinnen. En aktivitetsleksak är därför en perfekt present för en 1 åring som troligtvis gillar att utforska och klura på saker.

Vad är den bästa presenten till en ettåring?

Barn i ettårsåldern börjar bli nyfikna på sin omgivning och lär sig mycket nytt på kort tid, framför allt genom upprepning. De kan till exempel börjar uttala vissa ord om och om igen, kasta saker i golvet eller smaka på allt de har i handen. Det är inte heller ovanligt att barnet i den här åldern börjar sortera saker som hör ihop eller leka låtsaslekar.

Kort sagt är detta en period där det händer mycket med barnets fysiska och psykiska utveckling. Ska du ge en present till en ettåring kan det därför vara en extra god idé att ge bort utvecklande och pedagogiska leksaker. De kommer nämligen att stimulera barnet och dess lärande. Aktivitetskuber eller aktivitetsbord är bra utvecklande leksaker som passar utmärkt för barn i 1-årsåldern. De tillåter nämligen barnet att känna, klämma, lyssna, snurra och flytta på saker, vilket hjälper dem att utveckla både sina sinnen och sin finmotorik.

Andra bra exempel på pedagogiska leksaker är sensoriska bollar som kan vara intressanta för ettåringen att undersöka och klossar som barnet kan experimentera med. Naturligtvis kan du även ge bort mer klassiska gåvor, exempelvis mjukisdjur, kläder, skor, ryggsäckar eller liknande. Även avgjutningsset, böcker och hygienartiklar kan vara uppskattade presenter, både av barn och förälder.

Lite mer ovanliga presenter

Leksaker är populära presenter till ettåringar, men du kan även ge bort lite mer ovanliga gåvor. Många väljer till exempel att ge bort ett sparande till ett barn på 1 år som växer i takt med barnet. Det kan bli ett fint tillskott när barnet ska flytta hemifrån. Du kan också ge bort ett träd som föräldrarna får plantera på tomten, en personlig tavla eller en fin prydnad till minne av ettårsdagen.

Bra att tänka på vid köp av present till 1-åring

Innan du köper en 1-årspresent finns det en del saker som kan vara bra att tänka på.

  1. Att köpa till ettårig tjej eller kille. Idag väljer många att köpa presenter i könsneutrala färger. Det gör det dels enklare för saker att få i arv, men också att sälja vid behov.
  2. Välj rätt klädstorlek. Om du väljer att köpa kläder, se till att hellre köpa en storlek för stort. Annars finns risken att barnet växer ur plaggen på några månader.
  3. Undvik småprylar. Ettåringar stoppar gärna saker i munnen, så se till att det du köper inte har små, lösa delar.
  4. Viktigt med giftfria material. Oavsett om du vill ge bort kläder eller leksaker bör du alltid se till att det du köper är giftfritt och ekologiskt.
  5. Dyrt är inte alltid bäst. Tänk på att barn inte förstår priser, så det dyraste behöver inte alltid vara bäst. Fundera istället över vad barnet faktiskt kommer att uppskatta.

Vanliga frågor och svar

Vad vill en ettåring ha?

En ettåring börjar bli nyfiken på sin omgivning och lär sig snabbt nya saker. Därför kan stimulerande och utvecklande leksaker vara extra intressanta, exempelvis aktivitetskuber, pekböcker, klossar och musikleksaker.

Vad kan man köpa till en 1 årig tjej?

En 1-årig tjej uppskattar i många fall samma presenter som en 1-årig kille. Med tanke på att barnet förmodligen inte utvecklat några specifika intressen än kan det vara en god idé att välja könsneutrala presenter.

Vad ska man köpa till en 1 åring?

Köp gärna aktivitetsleksaker som kan stimulera barnets fysiska och psykiska utveckling. Känner du dig osäker kan du alltid fråga föräldrarna vad barnet tycker om att göra och leka med.

Vad leker man med en 1 åring?

Ettåringar börjar kunna leka låtsaslekar, det vill säga låtsas att en kloss är en bil eller att de äter mat på låtsas. Du kan också testa lite enklare pussel, bilbanor eller kuber med hål för specifika former.

babyshower present tips

Produkttester:

  • babyshower lekar

12 roliga babyshower lekar

12 roliga babyshower lekar En babyshower är en tillställning som har blivit väldigt populär även i Sverige de senaste åren, och något som verkligen brukar uppskattas av den blivande mamman.

Hitta fler presenter

doppresent kille
Present till nyfödd
doppresent tips
Tips på doppresent
Babyshower present