2 års present – Tips på present till 2 åring

När ett barn fyller två år börjar det bli ännu lite mer medvetet om sin omgivning och kommer att uppskatta presenter på ett helt annat sätt än vad det tidigare har gjort. Även om alla barn är individer och tycker om olika saker uppskattar ändå de flesta barn ungefär samma saker vid den här åldern. Något tänka på när du köper present till tvååring är att många barn sätter fortfarande saker i munnen, och du bör därför inte ge presenter till en 2 åring som innehåller saker som inte är anpassade för små barn.

På den här sidan har vi samlat flera tips och förslag på vad du kan köpa i present till barn som fyller 2 år. Vi listar både presenter till tjejer och killar, även om de flesta leksaker vid den här åldern såklart passar båda könen. Du får också lite tips på vad som är bra att tänka på när du ska köpa present till en 2 åring.

Populärt just nu! 

Tips på bra presenter till 2 åring

Bäst pris & lagestatus presenteras i samarbete med PriceRunner

1. Åkleksaker

Bobby car

En Bobby Car är en mycket klassisk åkleksak och passar perfekt som födelsedagspresent när man fyller 2 år. Men även en springcykel/balanscykel eller en trehjuling kan komma väl till pass i den här åldern.

2. Lektält

Lektält

En 2-åring börjar få lite mer behov av eget utrymme och ett lektält kan vara en perfekt plats att kunna gå undan på, samtidigt som föräldrarna har bra koll på barnet. Ett lektält kan dessutom fyllas med många olika leksaker!

3. Böcker

Böcker

Det är bra att introducera böcker och högläsning så tidigt som möjligt. I tvåårsåldern kan kan övergå från pekböcker till barnböcker, en hållbar bok barnet själv kan bläddra i kan därmed bli en bra två års present.

4. Motorikleksaker

Motorikleksak

Vid 2 år har de flesta barn kunnat gå i cirka ett år, men det är viktigt att fortsätta träna motoriken. Det finns gott om olika motorikleksaker där barn kan träna motorik och balans på ett roligt sätt utan att de riskerar att ramla och göra sig illa.

5. Sandleksaker

Docka

De flesta barn gillar att leka ute oavsett väder. Att leka i sandlådan med hink, spade och former blir helt klart ännu roligare. Sandleksaker och leksaker för utomhusbruk är ofta uppskattade leksaker till 2 åring.

6. Badleksaker

Badleksak

Att bada och tvätta sig är något en upptäckande 2 åring behöver göra i princip dagligen. För en del är det den bästa stunden på dagen medan andra avskyr det. Oavsett så kan badstunden bli lite roligare med spännande vattenleksaker.

7. Dockor

Docka

Dockor är en present till 2-åring som passar både killar och tjejer. Det finns många olika dockor och barn i den här åldern brukar börja att leka fantasilekar och då kan dockor vara en mycket passande leksak vid 2 år.

8. Kritor och målarbok

Målarbok

Att rita brukar börja bli en uppskattad aktivitet vid tvåårsåldern. Tjockare kritor som inte går av och målarbok eller tomma papper att rita på kan därför bli en mycket uppskattad födelsedagspresent till en 2 åring.

9. Klossar

Klossar

I den här åldern brukar finmotoriken börja utvecklas i rasande fart och många barn gillar att bygga, stapla och framförallt välta. Lite större och enklare klossar kan därför bli en mycket uppskattad present till en 2 åring.

Present till 2 årig tjej

I den här åldern brukar förvisso tjejer och killar fortfarande uppskatta samma slags leksaker. Men många vill ändå köpa presenter som passar lite mer till just det könet. En uppskattad present till en 2 åring som är tjej kan vara olika dockor, gärna i form av sagoprinsessor. Många småtjejer gillar att klä av och på dockor, och att köpa en docka med flera uppsättningar kläder kan därför vara roliga leksaker till en tjej som är 2 år. Tänk dock på att inte köpa exempelvis Barbiedockor med mycket små tillbehör eftersom det då finns risk för kvävning.

En annan present till en 2 årig tjej som garanterad kommer att uppskattas är olika typer av leksaker till fantasilekar i härliga och granna färger. Tjejer kan förstås gilla alla färger, men traditionellt är rosa en färg som brukar förknippas med tjejer. Många gillar att ge bort rosa presenter till småtjejer och varför inte ge bort exempelvis leksaker för att leka kök och liknande i fina rosa färger?

Present till tvååring kille

Är du istället på jakt efter en present till en 2 årig kille är bilar och andra typer av motorfordon ofta ett säker kort. De minsta bilarna bör du kanske vänta med ännu något år, eftersom det ofta finns smådelar som kan ramla bort. Men det finns ändå gott om säkra leksaker för en 2 åring som gillar bilar och motorer att välja på. Vill du satsa på något lite större kan en Bobby Car eller en häftig trehjuling vara en bra present till en 2 årig kille. Eller varför inte en säng som ser ut som en racerbil? Vid två årsålder är det nämligen vanligt att många barn byter från spjälsäng till en barnsäng.

Men glöm inte bort att även killar gillar ofta att rita och leka fantasilekar, precis som tjejer. Vill du ha en leksak som ändå traditionellt är mer inriktad mot killar kan du alltid välja ett ritblock med motiv från exempelvis Cars, Paw Patrol och liknande. Även leksaker för fantasilekar finns det gott om, och de flesta killar gillar även dem att leka kök, familj och liknande i den här åldern.

Vad önskar sig en 2 åring?

Vid två års ålder är barnen fortfarande lite för små för att kunna tänka ut konceptet att önska sig något. Därför kan du istället behöva ställa dig frågan “Vad leker en 2 åring med?”. Högre upp i den här artikeln har vi gett nio bra presenttips till 2åring som passar de allra flesta barn. Om du ska ge leksaker till ett barn som är 2 år som du känner väl, kan du förstås försöka vara uppmärksam på vad barnet verkar gilla att leka med och göra. Är det däremot ett barn du inte känner lika bra kan det vara bättre att satsa på presenter till 2 åring som är lite mer allsidiga. De allra flesta barn kommer exempelvis någon gång att uppskatta klossar, kritor och olika aktivitetsleksaker.

Att tänka på när du köper present till 2 åring

Det allra viktigaste att tänka på är förstås att det är en säker leksak för 2 åring. Den får inte innehålla smådelar som kan ramla av, men inte heller vara tillverkad av ämnen som kan vara hälsovådliga om barnet har det i munnen. Många är oroliga om leksaken passar till en tjej eller en kille, men generellt skulle vi säga att det inte är något du behöver bry dig om speciellt mycket i den här åldern. Barnet har vanligtvis inte börjar göra skillnad på könen ännu och de flesta uppskattar liknande leksaker.

Tips för att köpa bra presenter till en tvååring:

  • Se till att leksaken är säker att använda.
  • Välj gärna hellre något som kanske är för avancerat än för barnsligt. Barnen växer och uppskattas den inte nu så kanske den gör det om någon månad.
  • Försök ta reda på vad just det barnet verkar gilla och visa mycket intresse för.
  • Ge bort leksaker som är pedagogiska och utvecklande. Exempelvis motorikleksaker är ett bra presenttips.
  • Kom ihåg att 2 åringen är fortfarande mer intresserad av paketet och snöret än själva presenten. Så ha inte för höga krav, ge bort något som även föräldrarna kan uppskatta. En leksak som ser fin ut och som inte låter allt för högt.

Presenter som inte är till en födelsedag

Självklart kan det finnas tillfällen då du ska köpa en present till ett barn som är ungefär två år. Det kan exempelvis vara en julklapp till 2 åring eller en påskpresent till ett barn på 2 år. Eftersom barnet då kan vara 2,5 år eller till och med närmare 3 år kan det vara svårt att veta hur man ska tänka. Det skiljer sig faktiskt en hel del på hur 2 åringar och 3 åringar leker. Vårt generella tips är att hellre se barnet som nästan 3 år, precis som vi tidigare nämnde så växer barnen fort. Det kommer garanterat vara mer uppskattat att handla en present som får vänta på hyllan i några månader än en present som aldrig bli använd på grund av att den är för barnslig.

Vanliga frågor och svar

Vad gillar en 2-åring att göra?

I den här åldern brukar barn börja att leka fantasilekar. De kan exempelvis leka att de lagar mat, tar hand om ett djur, kör runt med en bil och liknande. Men två åringar gillar i regel fortfarande att undersöka saker, hur de låter, smakar, fungerar och liknande. De är ofta mycket rörliga och gillar att klättra, men kan också gilla att sitta still och rita eller lyssna på en saga.

Vad ska man köpa i 2 års present?

Satsa på en present som är lite utmanade och utvecklande för barnet. Det finns exempelvis många pedagogiska aktivitetsleksaker och motorikleksaker som många barn uppskattar. Om du känner barnet bra och vet vad det gillar kan du utgå ifrån det när du köper present. Men allmänt är exempelvis bilar, dockor, balansbrädor, kritor och böcker bra 2 års presenter.

Vad ska man köpa till en 2 årig tjej?

Om du vill köpa en 2 års present som passar en tjej kan du satsa på dockor, leksakskök eller i princip allting som har med sagoprinsessor att göra. Du kan också satsa på fantasileksaker och liknande i färger som traditionellt anses passa tjejer, så som rosa och röd. Men generellt kan man säga att vid 2 års ålder gillar tjejer och killar fortfarande samma saker oftast.

Vad ska man köpa till en 2 årig kille?

En present som oftast går hem till både små och större killar är leksaksbilar och andra motorfordon. Tuffa leksaksbilar, gärna som gör något snabbt ljud brukar uppskattas av killar i tvåårsåldern. Men i den här åldern gillar många killar och tjejer fortfarande samma saker och även killar gillar oftast fantasileksaker så som leksakskök och dockor.

babyshower present tips

Produkttester:

  • UV tröja

UV-tröja barn bäst i test 2024

UV-tröja barn bäst i test 2024 Solen är underbar, men det är viktigt att skydda våra småttingar från dess starka strålar. Solkräm är bra, men det är inte alltid tillräckligt. UV-kläder är

  • vattenflaska för barn

Vattenflaska barn bäst i test 2024

Vattenflaska barn bäst i test 2024 Att hitta en bra vattenflaska för ditt barn kan vara en utmaning. Visst, den gamla klassiska sirapsflaskan som jag själv fick använda som barn fungerar, men

  • sulky

Bästa sulkyvagnarna 2024 – Bäst i test

Bästa sulkyvagnarna 2024 - Bäst i test Att välja rätt sulkyvagn kan, precis som att välja en vanlig barnvagn, vara väldigt svårt, det finns mängder med modeller med olika funktioner i olika

UV-tält för barn bäst i test 2024

UV-tält för barn bäst i test 2024 Små barn behöver skyddas från solens starka och skadliga UV-strålar. Men det är såklart även viktigt att barnet får vara utomhus. På vissa ställen, som

Hitta fler presenter

doppresent kille
Present till nyfödd
doppresent tips
Tips på doppresent
Babyshower present