Bäst gåstol 2023 – Lära-gå-stol bäst i test

En lära-gå-stol är en rolig leksak inleder resan för små barn att ta sina första steg själv. De flesta barn tycker det är väldigt kul att fara omkring i sin lära-gå-stol och det brukar generera mycket skratt och glädje! Nedan har vi sammanställt samt recenserat de bästa lära-gå-stolarna på marknaden 2023 så att du lätt hittar den bästa gåstolen till ditt barn. 

1.

2.

3.

Hela topplistan – Bäst lära gå stolar 2023

1. BabyDan Baby Walker

En enkel och praktisk lekstol från det mycket populära företaget BabyDan. Kan justeras i tre olika höjder för att passa ditt barns benlängd och har ett trappstopp för att du ska känna dig trygg, även om grind självklart rekommenderas vid alla trappor.

Lekbrickan är avtagbar och det finns ett handtag på baksidan av stolen som gör att när ditt barn börjar kunna gå kan de använda stolen som en lära gå-vagn. Neutral och diskret design och sitsen är löstagbar och görs lätt ren med en trasa.

Gåstolens fyra hjul är placerade optimalt för att ge stabilitet och har en gummibeläggning som gör den extra tyst och skonsam mot golvet så att ni slipper tråkiga report på golvet. 

2. Hauck 2 in 1

Hauck Lekstol hamnar högt upp på denna lista eftersom den är fin, högkvalitativ och praktiskt. Lekbrickan har musik och olika ljud och är en sån där produkt som är mångsidig och kan användas under en lång period. Precis som de flesta andra lekstolar passar den här från cirka sex månaders ålder och maxvikten är 12 kilo.

Både sitsen och lekbrickan är avtagbara, vilket gör att det blir enkelt att hålla rent lekstolen samt att du kan använda lekbrickan fristående från själva stolen om det passat bättre i vissa situationer. När bebisen är runt halvåret är det en perfekt lekstol att sitta i och när bebisen sedan växer och blir stabilare kan du ta bort sitsen och istället använda den som en lära gå-vagn.

Den är färgglad, har en mjuk sits och en rolig lekbricka med mycket att upptäcka och utforska för det lilla barnet, självklart med en del saker som låter. Allt man behöver med en lekstol med andra ord.

3. 2Me Hjalmar – lära-gå-stol med gung

Bästa lekstolen 2023 är 2Me Hjalmar, den här lekstolen är det inte enbart möjligt för barnet att transportera sig framåt gående den har också en gungfunktion vilket gör att den kan användas även av yngre barn som ännu inte riktigt har koll på hur man gör gårörelser med benen.

En vanlig gåstol ålder räknas vanligtvis från 6 månaders ålder men brukar börja uppskattas vid kanske 7-9 månaders ålder, men denna brukar uppskattas så fort bebisen är tillräckligt stark att sitta stabilt i den. Sittdynan är även ställbar i tre olika lägen.

Stolen har en lekpanel med ljus och ljud ingår, denna går att att ta loss och leka med på golvet. 2Me Hjalmar är testad och fyller alla gällande säkerhetsnormer, även kring trapp säkerhet.

Så väljer du rätt lära gå stol 

När barnet sitter i sin lära gå stol ska det nå ner med fötterna i golvet, men storleken på gåstolen brukar inte varierar speciellt mycket och de flesta är ungefär lika stora. Du brukar även kunna justera höjden på de allra flesta lära gå stolar för att det ska kunna passa bra till barns olika längd. Det som är viktigare än själva storleken på gåstolen är modellen.

I grund och botten ser de flesta lära-gå-stolar relativt likadana ut i själva skelettet så att säga, men har sedan olika design och teman. En del av stolarna kan dock vara lite större än andra för att de exempelvis har en större lekbricka och kan kännas otympliga om du har ett trångt hem.

Själva lekbrickorna är också olika mellan olika stolarna, en del är enkla med exempelvis en ratt eller en kulbana, medan andra har mer funktioner som både lyser och låter. Vill du ha en lära gå stol med många olika funktioner, får du troligtvis vara beredd på att betala lite mer än om du väljer en enklare gåstol med en lite enklare lekbricka.

När kan ett barn börja använda gåstol? 

Man brukar säga att barn inte ska sitta i olika stolar innan de klarar av att sitta själv utan stöd, eftersom innan dess är deras muskler inte tillräckligt stark för att hålla upp ryggen och det blir för stora påfrestningar på ryggraden.  Du kan alltså börja använda en lära gå stol när barnet klarar av att sitta utan stöd under kortare stunden. Exakt när detta sker varierar såklart mellan olika barn men vid cirka sex månaders ålder brukar de flesta barnen vara redo för att sitta i alla fall kortare stunder i en gåstol.

Var lyhörd till barnets signaler

Du kommer snabbt att märka om barnet kan sitta stabilt och bekvämt stolen eller om det fortfarande är lite för ostadigt. Även små barn brukar vara ganska duktiga på att tala om när något inte känns bra och därför måste du vara lyhörd till barnets signaler när det är dags att använda en lära-gå-stol. Om barnet inte vill sitta i gåstolen ska du aldrig försöka tvinga det, prova istället igen vid ett senare tillfälle.

Om barnet sitter i lära gå stolen och börjar låta missnöjd bör du alltid plocka upp ditt barn därifrån eftersom det troligtvis betyder att det inte längre är roligt eller bekvämt. Att sitta i den positionen för mycket små barn mer påfrestande än vad man kan tro, eftersom barnets muskler ännu inte är så starka.

Lämna aldrig barnet utan uppsikt i gåstolen

Oavsett om ditt barn är sex månader eller nyss fyllda året ska du aldrig lämna barnet utan uppsikt när det befinner sig i gåstolen. Även mycket små barn kan faktiskt få bra fart på en lära gå stol och kan också sparka ifrån så att hela stolen riskerar att välta. Även som gåstolen är utformade så att barnet inte ska kunna nå att greppa saker runt omkring tack vare lekbrickan så kan man aldrig vara säker på det. Barn är uppfinningsrika och kan lyckas med saker man inte trodde med. Låt aldrig ditt barn klättra i gåstolen, varken med eller utan uppsikt eftersom det finns en stor risk att barnet gör sig illa.