Gravidkudde Bäst i test – Bäst gravidkudde 2024

Är du gravid och kämpar med att hitta en skön sovställning, eller längtar du efter extra stöd för din växande mage och trötta kropp? Jag har själv varit där och vet hur det känns. I den här artikeln delar jag med mig av mina personliga erfarenheter och rekommendationer när det kommer till gravidkuddar.

Mina rekommendationer bygger på det jag lärt mig när jag köpt gravidkuddar till både mig själv och som presenter till vänninor – samt erfarenheter som andra mammor i min omgivning delat med sig av. Förhoppningsvis kan detta underlätta din köpprocess så att du snabbt och enkelt hittar den bästa gravidkudden för just dig!

Översikt – Top 3 bäst gravidkuddar 2024

Lägst pris presenteras i samarbete med PriceRunner

1. BBhugme gravidkudde

1. BBhugme gravidkudde

2. Najell gravidkudde

2. Najell gravidkudde

3. Doomoo gravidkudde

3. Doomoo gravidkudde

Motivering & övriga produkter

1. BBhugme – Bäst gravid- och amningskudde

Denna gravid- och amningskudde från Bbhugme är unikt justerbar och ergonomisk tack vare den noga framtagna designen framarbetat av ett team bestående av tre kvinnliga kiropraktiker med specialistkunskaper inom muskel- och skelettvård för både barn och gravida.

Kudden är tillverkad av det mjukaste bambumaterialet, vilket ger den en silkeslen yta som är otroligt skonsam mot huden och perfekt för amning, extra så för dig som ammar tvillingar (tack vare den unika formen). Kudden finns även tillgänglig i ett brett urval av vackra, mjuka och harmoniska färger som lätt kan integreras i vilket rum som helst!

Fyllning: EPS-kulor
Material: Bomull och elastan. Överdrag i mjuk bambu.
Rengöring: Maskintvätt för överdrag & silikonringar,  handtvätt för innerkudden.
Certifiering: Oeko-Tex®, Silikonringarna är BPA-fria
Vikt: 2 kg

2. Najell – Mångsidig gravidkudde

Najell har gjort en superbra gravid- och amningskudde som är två kuddar i en. Jag älskar hur lätt det är att ändra hur hård eller mjuk den är bara genom att knyta om en knut. När graviditeten är över, och det är dags för amning, kan du bara ta bort en av kuddarna och få en mindre version som är perfekt för amningsstunderna samt som ett litet babynest.

Kudden passar in överallt hemma tack vare den snygga designen och de lugna färgerna. Jag har använt min kudde överallt – i soffan, sängen, och på golvet när vi har mysstund. Det är verkligen en av de där sakerna jag inte visste att jag behövde förrän jag hade den!

Fyllning: EPS-kulor
Material: 95% ekologisk bomull och 5% spandex.
Rengöring: Överdraget maskintvätt (Ej torktumling/sköljmedel)
Mått (L x Omkrets): Stor kudde: 175×50 cm. Liten kudde: 90×50 cm.
Certifiering: GOTS certifierad

3. Doomoo amnings- och gravidkudde

Doomoos klassiska gravidkudde är både mjuk och ergonomiskt och rekommenderas ofta av barnmorskor för gravida som upplever bekymmer med bäckenbotten. Denna kudde har du även användning av efter graviditeten då den fungerar utmärkt som ett sittstöd för barnet och en läskudde på sikt.

Behöver du extra stöd? Inga problem – extra EPS-kulor kan köpas till och enkelt läggas till via en dragkedja på innerkuddens sida, vilket låter dig anpassa kuddens fasthet efter behov. Ett tips för att bibehålla kuddens form och komfort är att tvätta överdraget regelbundet, vilket får kudden att dra ihop sig lite för extra tjocklek och stöd.

Fyllning: EPS-Kulor
Överdrag: 95% ekologisk bomullstrikå, 5% elastan.
Innerkudde: 92% polyester, 8% elastan.
Rengöring: Kan maskintvättas

4. Beckasin – Bäst stor gravidkudde 2024

Beckasins gravidkudde är en stor, u-formad kroppskudde, perfekt för gravida. Avlastar mage, rygg, axlar/ nacke och höfter. Fungerar, trots sin stora storlek även bra som amningskudde. Kan även användas som sittstöd för det lilla barnet.

Fodralet har en sidenmatt yta som känns sval och fräscht och har en dragkedja vilket gör att du kan ta bort eller lägga till fyllning för önskad fasthet. Jag gillar denna gravidkudde då den upphåller extra höga krav vad gäller hygien, kvalitet och funktion.

Fyllning: Hypoallergen mineralfiber.
Material: Bomull.
Fodral: Bomullssatin.
Rengöring: Innerkudden kan tvättas i maskin
Mått: Ca 96 x 152 cm
Vikt: 5 kg
Certifiering: Oeko-Tex®

5. Medela amning- & gravidkudde

Meddela erbjuder en innovativ och mångsidig graviditets- och amningskudde designad för att ge stöd och komfort genom graviditetens alla skeden, den efterföljande amningsperioden, och även därefter. Det som gör kudden unik är dess förmåga att göras om till ett babynest, spjälskydd, sittstöd för bebisen eller bara till en mysig kudde för framtida sagostunder.

Kudden är fylld med mikropärlor och anpassar sig därmed smidigt efter kroppens konturer för att erbjuda optimalt stöd, oavsett om det är under amning, bröstpumpning, eller för stöttning om nätterna under graviditeten. Den är utrustad med ett avtagbart och maskintvättbart överdrag i 100% bomull, vilket gör den lätt att hålla fräsch.

Fyllning: EPS-kulor
Material: Bomull & polypropylen
Kuddfodralet: 100% bomull.
Kuddinsats: 100% polypropylen

Varför köpa en gravidkudde?

Gravidkuddar är speciellt utformade för att ge stöd och avlastning, för den allt tyngre, gravida, kroppen. Gravidkuddar är tänkta att ge bekväma och ergonomiska sitt-, och liggställningar under graviditeten. Gravidkudden kan avlasta ländrygg, nacke, axlar, ben, vrister och bäcken, vilket kan förhindra smärta. D

en kan även bidra till bättre blodcirkulation, vila och sömn (En gravidkudde är dessutom väldigt mysig att krama om!). En gravidkudde kan alltså vara en riktigt bra investering för ditt välmående under tiden som gravid och är med all rätt en populär babyshower present.

Hur du väljer den bästa gravidkudden

Allt eftersom magen växer kan du börja känna en önskan efter stöd och avlastning. Det handlar framför allt om att hjälpa kroppen att vila rätt. Från vecka 20 börjar ofta magen växa lite mer. Då kan det vara ett bra tillfälle att välja en gravidkudde.

Den bästa gravidkudden är ju den som passar bäst för just dig, både under och efter din graviditet. Börja alltså med att ta reda på vilken modell som passar för just dina behov (Se beskrivningarna av de olika modellerna längre ner på sidan.) Därefter kan du välja variant, kvalité och pris.

Innan du tar ett beslut kan det vara värt att ställa sig frågor som: Vad är viktigt för just mig? Att kudden är bärbar, att den är snygg, att den har ett lågt pris, eller att den bara ger bästa möjliga stöd när du sover? I vårt test nedan har vi samlat några av de bästa gravidkuddarna, i olika varianter, kvalité och pris för att underlätta ditt val.

Stor U-formad gravidkudde

Den u-formade gravidkudden ger perfekt stöd på framsida, under nacken och längs med ryggen samtidigt, under vila och sömn.

+ Ger perfekt stöd och avlastning runt hela kroppen samtidigt, vid vila och sömn.
Kan kännas otymplig att flytta runt.
Kan vara otympligt stor som amningskudde.

Rak modell av gravidkudde

De avlånga, raka, gravidkuddarna är de mest formbara och flexibla. Dessa finns med eller utan möjlighet att knyta ihop ändarna till en cirkel. Denna cirkel kan i vissa fall erbjuda möjligheten för dig som gravid att sova på magen (rådgör dock alltid med din barnmorska)

+ Flexibel och mångsidig.
+ Kan med fördel användas på många olika sätt även efter graviditeten. Bland annat som amningskudde, babynest, sittstöd åt bebisen eller som en inredningsdetalj i hemmet.
+ Ger ett bra stöd längs med ena sidan, eller delar av din kropp. (Beroende på kuddens längd, och hur lång du själv är.)
+ En kortare, och mindre, rak gravidkudde är enklare att flytta runt och ta med sig än en större, och längre kudde.
Vill du ha stöd längs hela framsidan och baksidan samtidigt, då är det bättre att välja den stora u-formade varianten.

Frågor & svar

Det kan vara en riktigt bra investering i ditt välbefinnande. Förutom att en gravidkudde är mjuk och mysig kan den bidra till den viktiga känslan av att vara utvilad och att må bra.

Den bästa gravidkudden är den som ger just dig det bästa stödet och avlastningen under din graviditet. Det är individuellt. I vårt test av gravidkuddar har vi jämfört de olika formerna på gravidkuddar samt deras för- och nackdelar.

En gravidkudde kan användas under hela graviditeten för att underlätta vid sömn och vila. Ett tips kan dock vara att vänta lite. Från vecka 20 kan magen börja växa lite mer. Det kan då vara ett bra tillfälle att skaffa en gravidkudde.

Kudden placeras bekvämt runt din kropp, där du känner behov av stöd och avlastning. Det går även fint att använda en längre gravidkudde som ett babynest. Lägg bara den långa gravidkudden runt den lilla bebisen som ligger ner. Som amningskudde, efter graviditeten, får bebisen att vila stabilt, och på bekväm höjd, vid amning eller flaskmatning.

Vanlig fyllning i gravidkuddar är så kallade EPS-kulor. (100% Expansiv Polystyren). Även kallat EPS-mikropärlor. De är fjäderlätta och ger en ljudlös fyllning. Det är samma fyllning som finns i så kallade saccosäckar. Det gör att kudden formar sig mjukt och perfekt efter din kropp, samtidigt som det ger ett gott stöd. EPS-kulor är antibakteriella och har anti-svampegenskaper.

Dessa kulor blir dock platta efter viss användning och det går därför att köpa till extra kulor, för att själv fylla på vid behov. Andra vanliga fyllningar är memory foam eller polyesterfiber. Det är vanligt att tillverkare av gravid- och amningskuddar valt ekologisk och Oeko-Tex®-certifierad textil och stoppning. Det innebär att det inte förekommer några ämnen som kan vara farliga för hud och hälsa.

De billigaste gravidkuddarna kostar ett par hundra kronor. De dyrare, exklusivare modellerna kan kosta långt över tusenlappen. Prisskillnaden beror ofta på märke, modell, storlek och material. Det finns dock riktigt bra, prisvärda gravidkuddar, i hög kvalité, till ett lågt pris.

Gravidkudden går utmärkt att använda även efter graviditeten som till exempel amningsstöd, sittstöd för bebisen, babynest eller till sagostunden för stor som liten. När den lilla bebisen är lite äldre kan amningskudden även användas som stöd vid sitträning.