Bärsjal bäst i test – Hitta bäst bärsjal 2023

Närhet är viktig för små barn, inte minst under den första tiden. Men alla som burit en bebis vet att det blir jobbigt efter ett tag och det sliter på nacke, rygg och armar. Av denna anledning är det många föräldrar som införskaffar en bärsele.

En bärsjal eller bärsele erbjuder en smidig lösning genom att göra bärandet bekvämare och mer ergonomiskt, för både bebisen och föräldern. I denna artikeln går vi igenom de mest populära bärsjalarna på marknaden.

Testvinnare 2023 – Top 3 bärsjal

1.

2.

3.

Topplista – Bäst bärsele 2023

1. NAJELL Bärsjal – Bäst i test

Den bästa bärsjalen i vår lista är NAJELL Bärsjal  då den har en stor fördel: den är förknuten.

Med en färdigknuten bärsjal slipper du knyta själv, vilket gör det enkelt för den som inte har använt bärsjal tidigare och tycker att knytandet verkar svårt.

Men det är förstås inte den enda anledningen till att Najell Bärsjal blir bäst i test här. Bärsjalen är tillverkar i Oeko-Tex-certifierat material, har extra stödremmar som är justerbara, är enkel att amma i och rekommenderas dessutom av International Hip Dysplasia Institute.

Denna bärsjal passar från nyfödd och upp till ett år, eller 9 kg, och den kan tvättas i tvättmaskin på 40 grader.

 • Rekommenderad av IHDI

 • Oeko-Tex-certifierat material

 • Lätt att amma i

Finns att köpa hos:

Gå till
Gå till

Den här bärsjalen från babylonia är vävd för hand och sydd inom ramen för Fair Trade. Det är en väldigt uppskattad ringsjal, som bärs över ena axeln. Ringarna gör att du snabbt och enkelt tar på och av sjalen, och det är bara att dra åt för att justera till rätt storlek.

Det finns en lätt vaddering över axeln för ökad komfort och avlastning, och här behöver du inte fundera över storlek – en storlek passar alla.

Denna bärsjal kan användas från nyfödd och upp till hela 15 kg. Den kan också tvättas i tvättmaskin på 40 grader.

 • Slipp knyta själv

 • Vaddering kring axel

 • Upp till 15kg! 

Finns att köpa hos:

Köp
Köp

Den här fina bärsjalen från Ergobaby är väldigt enkel att använda, tack vare kantstyrningen är den enkel att knyta och den ger barnet ett bra stöd. Den är dessutom lätt och luftig, och tillverkad i 100 procent Rayon (viskos).

Här behöver du inte känna dig osäker över vilken storlek du ska välja, för den finns bara i en storlek som passar de flesta.

Bärsjalen kan användas från 3,6 kg och upp till 13,6 kg, den kan tvättas i tvättmaskin på 30 grader och den har en integrerad påse.

 • One size fits all

 • Luftig och sval

 • Integrerad påse

Finns att köpa hos:

Köp
Köp

4. Baby K´tan bärsjal

Den här bärsjalen från Baby K´tan är enkel att använda, tillverkad i naturlig bomull och har en innovativ design som är blandning mellan bärsjal och bärsele.

Materialet andas och är fritt från azofärgämnen. Bärsjalen är slitstark och hållbar, och passar för barn upp till 16 kg.

Denna bärsjal kan användas från nyfödd, den kan tvättas i tvättmaskin och även torktumlas och kan förpackas i sig själv för enkel och praktisk förvaring. Den finns i storlek från XS till XL.

 • Slitstark

 • Materialet andas

 • Upp till 16kg!

Finns att köpa hos:

Köp
Köp

Babylonia Tricot-Slen är en lång och elastisk bärsjal som erbjuder hög komfort. Den är mångsidig och mjuk, och passar från nyfödd eller prematur och upp till ungefär tre år – eller 15 kg.

Med denna bärsjal bärs barnet i en ergonomisk M-position med den naturliga C-kurvan på ryggen, vilket är det optimala sättet att bära barnet.

Den här bärsjalen är väldigt enkel att knyta, och lätt att ta med eftersom den väger väldigt lite. Den är tillverkad i 100 procent ekologisk bomull, tillverkad i EU och dessutom GOTS-certifierad. Den kan tvättas i tvättmaskin på 40 grader.

 • GOTS-certifierad

 • 100% ekologisk bomull

 • Elastisk

Finns att köpa hos:

Köp
Köp

Varför använda en bärsjal?

Bärsjalen kan användas redan när barnet är nyfött och sedan en lång tid framåt. En av de största fördelarna med bärselen är att bebisen kommer nära föräldern, något som är viktigt för barnet under den första tiden i livet. Bärselen gör även själva bärandet mer ergonomiskt för både bebisen och föräldern. Genom att avlasta axlar, rygg och händer blir det bekvämare för föräldern att bära barnet oftare och under längre stunder.

Fördelarna med bärsjal är ungefär desamma som med en bärsele. Bärsjalen avlastar på samma sätt som en bärsele och vilken av dessa man föredrar är ofta en smaksak. En fördel med just bärsjalen är att den ofta är mer mångsidig då den kan användas för att bära barnet framåtvänd, bakåtvänd, på ryggen, på höften och så vidare.

En del påstår att bärsjalen är bättre än bärselen, andra menar precis tvärtom, men sanningen är att det här är en smaksak och väldigt individuellt. Det som passar bäst för andra är kanske inte det som passar bäst för dig och din bebis.

 

Olika typer av bärsjalar

Om man inte har använt bärsjal innan kan det kännas som en djungel, minst sagt. Det finns olika modeller, och en hel del olika sätt att knyta bärsjalen på. Är man nybörjare bör man börja med att lära sig mer om bärsjalar och alla olika alternativ som finns, för att få ett hum om hur det fungerar.

När det gäller de olika modellerna så finns det trikåsjal, vävd bärsjal, ringsjal och Mei Tai, för att nämna några exempel. Alla modeller har olika fördelar, och vilken man föredrar är väldigt individuellt. Nedan beskriver vi dessa kort:

 • Mei Tai: Detta är är en blandning mellan bärsjal och ergonomisk bärsele – och kanske ett bra alternativ om man inte vet om man ska välja bärsjal eller bärsele. Trikåsjalen är mjuk och den är ofta ett bra alternativ i början, när bebisen är nyfödd. Den är också enkel att använda och knyta, även för nybörjare.
 • Vävd sjal: Denna erbjuder många olika möjligheter. De är inte lika elastiska, vilket gör att de i stället blir stadigare och avlastar bättre när bebisen blivit lite tyngre.
 • Ringsjal: Enkel att använda, och det går snabbt att få ned och upp barnet ur sjalen, eftersom det inte behöver knytas upp eller knytas om.

 

Att välja rätt storlek på bärsjal

Många tycker att det är svårt att välja storlek på bärsjalen, eftersom storleken oftast benämns med en siffra. Vad den siffran innebär är förstås omöjligt att veta om man inte har använt bärsjal tidigare. När man sedan inser att siffran talar om hur lång bärsjalen är så blir frågan i stället: Hur lång bärsjal behöver jag?

Storleken på bärsjalen benämns ofta från 1 till 8, och siffran talar om hur lång bärsjalen är. Vilken storlek man behöver beror på hur stor man själv är, men eftersom sjalen sedan ska knytas så spelar det ingen roll om den är lite för lång. Det finns även storlekar som passar de allra flesta. Om vi börjar med siffrorna så är dessa vanligtvis 1 till 8 och anger mått från från 2,2 meter till 5,6 meter. Det skiljer alltså mycket mellan den kortaste och den längsta storleken.

 • Storlek 1: 2,2 meter
 • Storlek 2: 2,6 meter
 • Storlek 3: 3,2 meter
 • Storlek 4: 3,6 meter
 • Storlek 5: 4,2 meter
 • Storlek 6: 4,6 meter
 • Storlek 7: 5,2 meter
 • Storlek 8: 5,6 meter

Självklart räcker det inte med att veta hur storlekarna benämns och hur lång varje storlek är, för att du ska veta vilken storlek du behöver. Om det är första gången du köper en bärsjal så känns det förmodligen fortfarande lika otydligt. Vilken storlek du behöver beror som sagt på hur stor du själv är, men också på hur du vill bära barnet och vilka knytningar du vill göra. Generellt kan man dock säga att storlek 5, 6 och 7 passar de flesta. Självklart motsvarar varje storlek en klädstorlek också, vilket förstås gör det hela enklare:

Storlek 5: XS-S
Storlek 6: M-L
Storlek 7: XL-2XL

Med det sagt så kan det som sagt ändå vara bra att kolla upp vilken storlek som behövs för speciella knytningar, inte minst om du vill göra en specifik knytning eller bära på ett speciellt sätt.

Hur knyter man en bärsjal?

Hur man knyter bärsjalen beror dels på vilken modell man väljer, till exempel ringsjal eller trikåsjal. Det beror också på hur man vill bära barnet – framåtvänd, bakåtvänd, på höften eller på ryggen till exempel. Det kan dock vara bra på att bärsjalen ofta ska sitta tight, eftersom tyget är elastiskt och tänjs ut av barnets kropp.

Hur länge man kan bära barn i bärsjal?

Precis som när man använder bärsele så funderar föräldrarna ofta på hur långa stunder man egentligen kan bära sitt barn i bärselen. Finns det några risker med att bära barnet för länge? Är det skadligt att låta barnet bäras en lång stund?

Det finns egentligen inga tydliga rekommendationer kring hur länge barn ska bäras, det vi vet är att närhet är viktigt för barnet – inte minst den första tiden. Här gäller det alltså snarare att fokusera på hur länge du orkar bära, eller när bebisen tröttnar på att bli buren. Om bebisen börjar tröttna på att bäras eller om du själv känner att det börjar bli jobbigt att bära, då är det läge att ta en paus.