12 roliga babyshower lekar

babyshower lekar

En babyshower är en tillställning som har blivit väldigt populär även i Sverige de senaste åren, och något som verkligen brukar uppskattas av den blivande mamman. Även gästerna tycker vanligtvis att det är ett roligt sätt att få fira att en bebis är på väg.

Att anordna en babyshower med lekar som uppskattas av alla kan dock vara lite knepigt, som alltid när man ska organisera en tillställning. Det kan vara kul att variera lite knäppare och aktiva lekar med lugnare aktiviteter på en babyshower, för att göra jobbet lite lättare för dig kommer här 11 tips på lekar till babyshower.

 

babyshower lekar

1. Gissa datum för när barnet väljer att titta ut

En riktig klassiker till babyshower lek, och ingen babyshower är förstås komplett utan att alla deltagare får gissa vilket datum barnet kommer att födas. Antingen så kan ni skriva upp ert namn på den dagen ni tror i exempelvis en almanacka, eller så få varje person skriva ner det på en lapp utan att visa någon annan. När barnet sedan väl är fött tar ni fram lapparna och tittar vem som var närmast.

Vill ni så kan ni såklart även lägga till att man ska gissa klockslag, längd och födelsevikt. Det går enkelt att hitta en snygg gissa bebis mall att skriva ut om ni vill ha något lite finare än ett vitt papper att skriva på.

2. Vad innehåller blöjan?

Den här leken är inget för den känsliga men är en perfekt lek till babyshower. Du behöver fem oanvända blöjor och fem olika chokladsorter. Smält sedan varje chokladsort för sig så att den blir en härlig gegga och kladda ut i varsin blöja. Alla deltagare får sedan både lukta och smaka på blöjan för att gissa vilken chokladsort den innehåller.

3. Pricka spermie på ägget

Sätt knorr på grisen har du säkert spelat på barnkalas när du var liten. Det här är exakt samma lek, men istället ritar du upp ett stort ägg och fäster på väggen. Du behöver också en spermie som du fäster en nål i, sedan ska deltagarna lyckas fästa spermien i mitten på ägget samtidigt som de har ögonbindel. Den som är närmast mitten på ägget vinner, en simpel lek men som kan leda till mycket skratt. Vill ni göra det ännu lite svårare måste varje person snurra några varv efter att man har satt på sig ögonbindeln.

4. Dekorera egna bodys

Baby shower aktivitet behöver förstås inte enbart vara galna lekar utan det finns många andra saker ni kan göra. Det kan faktiskt vara riktigt skönt för den blivande mamman att varva lekar med lite lugnare aktiviteter, att vara höggravid tar ändå en hel del på krafterna. Köp ett gäng vita bodys i en liten storlek samt textilpennor och annat som man kan använda för att dekorera kläder med. Något som blir roligt både för föräldrarna och barnet att ha kvar i framtiden.

5. Vem kan spotta nappen längst?

Det här är en perfekt lek för en babyshower utomhus. Alla får varsin napp, gärna i olika färger så att ni kan hålla koll på er egen napp. Men det fungerar också att skriva namn på den. Ställ er på en linje med lagom avstånd till varandra. På given signal ska alla försöka att spotta ut nappen så långt som möjligt. Den som kommer längst har vunnit.

6. Vem känner mamman bäst?

Du måste helt enkelt ha minst en frågesport på en babyshower. Det finns många olika teman du kan ha till en frågesport men ett roligt tema är frågor rörande mamman. Den här leken blir oftast roligast om alla gästerna känner mamman väl, är det många gäster som näst intill endast är bekanta kan det kännas lite orättvist att ha en sådan frågesport. Tips på frågor:

  • Hur lång och tung var mamman när hon föddes?
  • Vem var mammans första pojkvän?
  • Vad hette mammans grundskola?
  • Vilket är mammans favoritnamn?
  • Hur träffade mamman den blivande pappan? 

Beroende på hur nära (och öppensinnade) ni är varandra kan frågorna vara mer eller mindre känsliga och privata. Hitta helt enkelt en nivå som du vet att den blivande mamman kommer tycka kännas okej.

7. Frågesport om barn

Vill du ha en babyshower frågesport som inte handlar om mamman kan frågorna istället vara mer generella om barn. Här sätts både den blivande mamman och gästerna på prov, hur mycket kan ni egentligen om barn? Exempel på babyshower frågor kan vara:

  • När kan barn börja äta riktigt mat?
  • Ungefär vi vilken ålder brukar barn börja gå?
  • Hur många gånger bajsar ett barn varje dag under de första månaderna?
  • När börjar ett barn i skolan i Sverige?
  • Vilken vitamin innehåller dropparna man ger till barn de första två åren?

8. Gissa omkretsen på mammans mage

Även det här är en sådan lek som ni helt enkelt måste ha med på en babyshower. Alla går gissa omkretsen på mammans mage och skriva ner sin gissning. Mät sedan med hjälp av ett måttband och den som kom närmast har vunnit. Om ni vill göra det lite annorlunda kan alla få klippa av ett snöre i den längden de tror är den rätta, och sedan kan ni jämföra med ett snöre som faktiskt går runt mammans mage. Det finns många varianter på den här klassiska leken om ni har lite fantasi. 

9. Vem är snabbast på att byta blöja?

Byta blöjor är något den blivande mamman definitivt kommer att få träna på framöver. Nyfödda bebisar förbrukar många blöjor och det pågår sedan i några år tills att barnet är blöjfritt. Är man inte van att byta blöja kan det vara riktigt klurigt, vad är egentligen bak och vad är fram på blöjan?

Skaffa ett gäng dockor och några blöjor. Låt varje deltagare få byta blöja och ta tid på vem som är snabbast. Är ni riktigt påhitta använder ni först blöjorna från ”Vad innehåller blöjan?” leken. Chokladen gör att det liknar en bajsblöja och leken kommer definitivt både bli roligare och svårare om alla behöver tvätta rent innan de sätter på en ny blöja.

Ni kan också göra en tvist på det hela och låta alla byta blöja med ögonbindel på sig. Då blir det ännu svårare. Lyckas ni ens få på blöjan åt rätt håll?

10. Med andra ord babyshower

Med andra ord är en klassisk lek som går att leka med vilket tema som helst egentligen. Du kan förbereda leken genom att skriva ner olika ord som är kopplade till barn eller graviditet på papperslappar. Alternativ kan ni börja leken med att alla skriver ner ett visst antal ord. Dela sedan upp er i lag eller kör alla mot alla om ni inte är för många. En deltagare drar en papperslapp och ska sedan förklara ordet för de andra med hjälp av andra ord. Roligast blir det om det går på tid.

11. Skriv en hälsning till bebis från baby shower

En babyshower lek som absolut kommer att uppskattas. En lugnare aktivitet som det kan vara trevligt att avsluta hela babyshowern på. Varje gäst får helt enkelt skriva ner en liten hälsning till bebisen och lägga ner i ett kuvert och ge till den blivande mamman. När barnet är fött kan mamman och pappan läsa hälsningar till bebisen vid valfritt tillfälle, och självklart även spara hälsningarna och ge till barnet när det är större.

12. Gissa bebismaten

Vem är bäst på att urskilja smaker egentligen? För den här leken behöver ni ett antal barnmatsburkar med olika smaker. Med ögonbindel ska var och en sedan smaka på varje burk och gissa på vilken maträtt det är. Ni kommer bli förvånade över hur svårt det faktiskt är att gissa när nästan allting har samma konsistens. Om maten ska serveras varm eller kall avgör ni själva.  

Bra att tänka på vid planering av lekar till babyshower

När du planerar lekar inför en babyshower är det viktigaste såklart att mamman känner sig bekväm. Men det är även bra att fundera lite på vilka som är gästerna och hur väl de känner den blivande mamman. Om gästerna känner sig obekväma kommer mamman troligen inte heller tycka att babyshower känns så lyckad. En babyshower där kollegor är inbjudna kanske inte kan ha exakt samma lekar som en babyshower med enbart familj och nära vänner.

Försök att hitta en balans mellan aktivitet och avslappnat umgänge. Du bör ha planerat tillräckligt med lekar och aktiviteter så att ni inte får tråkigt, men det känns också ofta viktigt att få tid att bara umgås, äta gott och prata med varandra. Kom också ihåg att utgå från den blivande mammans fysiska status, hur mycket orkar hon med?