Hoppgunga för bebis – Bäst i test 2023

En hoppgunga är en leksak går hem hos de allra flesta barn. Utöver att barnen tycker det är kul att hoppa så är det samtidigt ett väldigt bra sätt för barnet att träna styrka och spänst i benen. Hoppgungor är oftast väldigt lika varandra i funktionen, men selen ser ofta olika ut och har olika passform och därför kan olika hoppgungor passa olika bra. I denna artikel går jag i genom de bästa hoppgungorna på marknaden just nu! 

1.

2.

3.

Test – Bäst hoppgunga 2023

1. Skip Hop Explore & More – Bäst i test

Skip Hop Explore & More är vårt val för bäst hoppgunga 2023 – det här är dock inte en klassisk hoppgunga utan snarare en hel aktivitetsställning för barnet. Den här har inget fäste för en dörrkarm utan den står istället på en ställning på golvet, och liknar en gåstol, men den här har inga hjul utan står på samma ställe.

Samtidigt som ditt barn får träna benen genom att hoppa i stolen har den också flera olika leksaker runt om sig som gör att barnet kan aktivera sig på fler än ett sätt. Den har både ljud och ljus samt saker bebisen kan bita på om tandköttet kliar.

Den här hoppgungan från Skip Hop tar förvisso rätt mycket plats, men du kan enkelt fälla ihop den mellan användningarna och placera den exempelvis under sängen.

 • Kan flyttas omkring

 • Ljud och ljus som stimulerar

 • Relativt hög prislagg

2. Kaxholmen – Bra & billig klassik hoppgunga

Är du ute efter en lite enklare hoppgunga rekommenderar vi denna hoppgunga från Kaxholmen. Den hamnar högt upp i denna lista tack vare att den har ett mycket bra pris trots sin höga kvalitet.

Hoppgungan från Kaxholmen fungerar precis lika bra som de andra hoppgungorna i detta test, men den är billigare. 

Du monterar den enkelt i dörröppningen med ett fäste som kallas dörrsax (se bild 2). Du kan lätt flytta runt den mellan olika rum i bostaden beroende på var ni befinner er för tillfället. Selen som barnet sitter i är tillverkat i bomull och är skön för barnet att sitta i.

Maxvikten på hoppgungan är 12 kilo och den kan användas från att barnet kan hålla huvudet och överkroppen stabil.

 • Väldigt prisvärd

 • Material av hög kvalitet

 • Säker och trygg

3. Graco Bumper Jumper – Hoppgunga med leksaker

Den här hoppgungan från Graco är mycket mer stabil än de vanliga klassiska hoppgungorna där barnet sitter i en sele och kan därför användas från mycket tidig ålder. Så fort barnet kan hålla upp huvudet på egen hand kan barnet sitta i denna hoppgunga.

Det här ser mer ut som en vanlig bebisgunga än en hoppgunga och barnet sitter nästan i en babystol istället för att hänga i en sele. Men precis som en vanlig hoppgunga har den ett fäste som du enkelt hänger upp den med i en dörrkarm.

Likt hoppgungan från Skip Hop har den här lite leksaker på en ram runt omkring sig som gör att barnet kan aktiveras på flera sätt samtidigt. Maxvikten på gungan är 11 kilo.

 • Extra stabilitet

 • Leksaker på ramen

 • Maxvikt 11kg

4. Bozz Hoppgunga

En mycket klassisk men högkvalitativ hoppgunga från Bozz som kan användas från cirka 4–6 månaders ålder, eller när barnet är stabilt i huvudet och överkroppen.

Du fäster den med ett tillhörande fäste i en dörrkarm, men den får inte fästas i en dörrkarm med plastlist av säkerhetsskäl.

Hoppgungan finns i flera olika fina färger och selen är mjuk och skön för barnet att sitta i. På baksidan av selen finns en dragkedja som gör det enkelt för dig att stoppa i och ta ut barnet ur hoppgungan.

Denna modell är väldigt lik Kaxholmens hoppgunga men något dyrare.

 • Dragkedja för säkerhet

 • Mjukt och skönt material

5. 2Me Hoppgunga

Även detta är en klassisk och mycket populär hoppgunga som du enkelt fäster i dörrkarmen. Den här typen av hoppgunga är den absolut populäraste eftersom den är prisvärd och enkel att använda.

Denna hoppgunga från 2Me har en något hårt tyg i selen tycker vi och kan potentiellt skava på den känsliga barnhuden. Men det går enkelt att lösa genom att se till så att ditt barn alltid har kläder på sig när den befinner sig i hoppgungan.

Fjädringen känns stabil och pålitlig och det medföljande fästet sätt enkelt fast i dörrkarmen.

 • Prisvärd

 • Lätt att sätta upp

 • Materialet kan skava

Finns att köpa hos:

Köp

Finns att köpa hos:

Köp

Hur hög ska hoppgungan vara?

Tycker du det känns svårt att veta vilken höjd du ska montera hoppgunga på? Ingen fara – här får du information om hur du bör tänka!

Först och främst bör barnet inte kunna ta allt för mycket sats eftersom hoppet då kan bli för kraftigt och barnets ben är inte redo att ta emot den stöten på nervägen. Du kommer att behöva justera höjden allt eftersom ditt barn växer men också allt eftersom det blir starkare och stabilare.

Precis i början när barnet börjar att använda hoppgungan räcker det med att barnet precis når ner med fötterna i golvet. Det är viktigt att barnet kan stödja sig med fötterna i golvet så att inte all vikt hamnar på ryggen genom att barnet hänger i hoppgungan eftersom den inte är utformad efter det.

Däremot är barnets ben och fötter inte speciellt starka om du börjar använda hoppgungan vid cirka 5 månaders ålder och stöttningen barnet får från benen är inte speciellt mycket. Men det är ändå en bra träning och barnet får börja öva på hur det ska använda benen i hoppgungan.

Justering av höjd

Allt eftersom barnet växer och blir starkare kommer du att behöva höja hoppgungan. Dels måste du såklart höja den eftersom barnet blir längre och benen växer men allt eftersom benen också blir starkare klarar det av mer tyngd.

Ju starkare benen och barnet blir desto mer kan det faktiskt ta sats och hoppa i gungan. Och allt eftersom barnet och bli mer stabilt i hela kroppen behöver du inte vara lika orolig över att barnet inte klara av lite högre hopp i hoppgungan.

Exakt hur du justerar hoppgungor kan såklart variera mellan olika modeller, men de flesta liknar varandra väldigt mycket. Det vanligaste är att man fäster hoppgungan i en dörrkarm med en slags klämma som följer med.

Du ändrar sedan höjden på hoppgungan genom att montera den i olika hål på kedjan som den hänger i. Att ändra höjden på hoppgungan är oftast mycket enkelt och är snabbt gjort. Känner du dig osäker på hur du ska göra är det viktigt att du läser de medföljande instruktionerna, det är viktigt att hoppgungan alltid är korrekt installerad så att den inte ramlar när ditt barn sitter i det.

Prova dig gärna fram vilken höjd som känns bra för ditt barn just nu, men försök aldrig att ändra höjden medan barnet sitter i hoppgungan. Ta alltid ut barnet innan du gör korrigeringar av hoppgungan, annars riskerar både du och barnet att göra sig illa.

 

Bra att tänka på vid köp av hoppgunga

Det kan vara lockande att börja använda en hoppgunga tidigt, speciellt eftersom många barn gillar att stå i knäet på en vuxen och studsa upp och ner. Men ha inte allt för bråttom och vänta tills att barnet verkligen är helt stabilt i huvudet och överkroppen. Exakt när det är läge att introducera hoppgungan varierar såklart mellan olika barn men runt fem månaders ålder brukar de flesta vara redo.

Precis som med de flesta andra bebisprodukter som kan vara fysiskt påfrestande för barnets kropp är det viktigt att börja i liten dos. Det vill säga låt inte barnet sitta för länge i hoppgungan i början, det räcker med några minuter. Succesivt kan ni sedan öka på tiden barnet befinner sig i gungan.

Var alltid lyhörd och ta ut barnet så fort det visar tecken på missnöje, att sitta i en hoppgunga ska vara en rolig upplevelse. Alla barn gillar inte ens hoppgungan och då bör du aldrig tvinga det, en hoppgunga är inte avgörande för barnets utveckling.

Tänk på! Studsen från bästa hoppgungan kan bli rätt rejäl för ett litet barn eftersom de många gånger faktiskt har riktigt starka ben. I en hoppgunga kan du som vuxen inte ha lika bra kontroll över barnet som om det står i ditt knä och studsar.

Ny eller begagnad hoppgunga

I praktiken blir användningstiden för en hoppgunga inte speciellt lång, eftersom väldigt få barn gillar att stå i hoppgungan när de har lärt sig att stå eller gå på egen hand. De flesta barn lär sig att gå runt 12 månaders ålder och brukar däromkring också tröttnat på att sitta i sin hoppgunga. Därför brukar användningsperioden av hoppgungor inte bli längre än några månader. 

Trots detta kan det vara en bra idé att faktiskt köpa en ny gunga och inte en begagnad. Eftersom det är mycket viktigt att fjädringen fortfarande är fast och hel ur säkerhetssynpunkt kan det finnas en risk med att köpa en begagnad hoppgunga. Du vet inte hur den tidigare ägaren har använt hoppgungan och hur många barn den är använd av och det kan vara svårt att upptäcka små skador som har skett. En hoppgunga kostar inte så mycket och det kan vara värt att investera i en helt ny av den anledningen.