Doppresent pojke – Tips på dopgåva till kille

När en pojke ska döpas vill du förstås hitta en passande dopgåva att ge bort. Många doppresenter passar förvisso lika bra till tjejer som till pojkar men några doppresenter passar ändå bättre till en pojke. En doppresent kan vara något som barnet kan bevara som minne resten av livet, men det går såklart även bra att köpa exempelvis en leksak som barnet kommer att ha nytta av under de första åren i livet.

9 tips på bra dopgåvor till pojke

I samarbete med PriceRunner

1. Ljusstake

ljusstake

Under ett kyrkligt dop brukar barnet få ett dopljus som enligt tradition sedan ska tändas varje år på dopdagen eller på födelsedagen. Ett tips på present är därför en fin ljusstake som dopljuset kan användas i.

2. Digital fotoram

digital fotoram

En mycket populär doppresent är en doptavla. Men för att göra det lite mer dynamiskt kan du istället köpa en digital fotoram där du sätter ihop ett bildspel av bilder du har på barnet. Föräldrarna kan sedan uppdatera med bilder allt efter att barnet växer.

3. Silverbestick

silverbestick

En vanlig dopgåva är sådant som barnet kan ha nytta av när han blir stor. Någon gång kommer han att flytta hemifrån och då kommer han att behöva bestick. En finare uppsättning av silverbestick blir därför en uppskattad present.

4. Trehjuling

trehjuling

Det kommer dröja några år innan pojken kan använda en trehjuling. Men när det väl är dags är det trevligt att den finns där och väntar och något som påminner föräldrarna om den trevliga dopdagen. Varför inte måla dit barnets namn på trehjulingen?

5. Dopsmycke

Armband

Ett dopsmycke kan vara antingen ett smycke som passar för barn men även ett armband exempelvis som pojken kan använda när han blir större. Det kan även vara ett halsband eller något annat smycke med barnets månadssten.

6. Böcker

böcker

Alla barns liv borde vara fyllt med olika typer av böcker. Du kan ge bort klassiska sagoböcker eller en fylla-i-bok som doppresent till en pojke. Varför inte klassiker som Pojken med guldbyxorna eller Pojken som ropade varg?

7. Träleksak

träleksak

Just träleksaker är populära doppresenter. Som doppresent till pojke kan du köpa ett BRIO-tåg eller en lära-gå-vagn. Träleksaker känns lite finare än leksaker i plast och dessutom kan du måla dit en personlig hälsning till barnet.

8. Pyssel

fingerfärg

Du kan ge bort ett pysselset som föräldrarna kan använda för att minnas dopdagen. Bra förslag på pyssel är exempelvis gipsavgjutning eller fingerfärg för att göra ett hand- och fotavtryck på en tavla som kan hänga på väggen.

9. Gunghäst

gunghäst

Gunghästar är en riktigt klassisk leksak som uppskattas av både pojkar och flickor. Som doppresent till en pojke kan du köpa en gunghäst i form av en dinosaurie eller liknande. Eller satsa på en enkel modell i trä som du eller någon annan målar och gör personlig.

Personlig doppresent till pojke

Något de allra flesta brukar tycka om är att ge bort en dopgåva som känns personlig. Det fina med det är att de flesta presenterna går med lite fantasi att göra mer personliga. Hur mycket du behöver anstränga dig att göra den personlig beror förstås på hur nära relation du har till pojken som ska döpas. När en grannes barn ska döpas kanske det inte känns lika viktigt som när du ska ge en doppresent till en pojke från farmor och farfar exempelvis. Ett genomgående tema är ändå att en dopgåva brukar vara lite finare än exempelvis en present vid en babyshower.

Vanliga doppresenter till pojke är exempelvis ett smycke, en fin nalle eller en barnpall. Själva föremålet i sig kan kännas lite plant och opersonligt, men några med enkla knep kan du ändra på det.

  • Ett fint smycke blir genast mer personlig om barnets namn eller initialer bli ingraverat på baksidan.
  • En nalle kan få barnets namn insytt på magen och en pall kan handmålas med barnets namn och eventuellt även födelsedag.
  • Ett dopsmycke till kille kan göras mer personlig med namnet ingraverat
  • En sagobok kan väljas som handlar om en pojke med samma namn.

Vad passar att ge en pojke i doppresent?

Du behöver inte känna press på dig att doppresenten du köper måste vara något pojkaktigt, men det finns många bra presenter till passar att ge en pojke i doppresent. Ett bra tips är att ge bort en leksak som barnet troligtvis kommer att tycka om att leka med när det är lite äldre. Som doppresent till pojke kan du köpa en bil eller ett tåg av leksaksmodell. Du kan till exempel satsa på en fin leksak i trä som du sedan med färg och pensel gör mer personlig genom att skriva barnets fullständiga namn på.

Det som uppskattas allra mest brukar vara personliga doppresent till pojke och de flesta presenttips du får här går att göra mer personliga. Ett dopsmycke till kille kan göras mer personlig med namnet ingraverat exempelvis eller en “fyll i-bok” om barnets första år i livet eller till exempel en sagobok som handlar om en pojke med samma namn.

Andra doppresenter till pojke

Det finns även mycket saker du kan ge bort som inte är en sak. Den här typen av present blir ofta väldigt uppskattade, speciellt av föräldrarna. Eftersom pojken förmodligen är så pass liten när den döps kommer han ändå inte att kunna öppna presenterna själv, och det är därför inget du behöver fundera över.

  • Ge barnet ett sparande. Starta någon typ av sparande som dopgåva åt barnet. Även om summan du sätter in är liten nu, har den chans att växa sig riktigt stor tills dess att barnet är vuxet. Dessutom kan du fylla på sparandet varje gång barnet fyller år till exempel. Som en symbolisk present för sparandet kan du ge bort en sparbössa som doppresent till en pojke. Komplettera gärna med ett dopkort där du skriver en text om vad som är din present.
  • Ge pengar till välgörenhet. En fin och omtänksam doppresent kan vara att ge bort en summa pengar till välgörenhet. Gärna till någon organisation som jobbar med barn. Ofta får du ett fint gåvobevis efter att ha skänkt pengar och det gåvobeviset ger du såklart till pojken under dopfirandet.
  • Plantera en växt. Ett roligt sätt att ge barnet något som kommer att fortsätta vara roligt i många år framöver är att plantera ett träd eller buske exempelvis. Står du barnet väldigt nära kan du plantera det på din trädgård, och sen har du och barnet en plats som är eran när han växer upp. Är ni inte lika nära kan du exempelvis ge en planta i present som föräldrarna sedan får plantera på valfri plats.
  • Skriv en sång eller en dikt. Är du musikalisk eller kreativ kan du skriva en helt egen sång eller dikt till barnet. Definitivt en unik present som alla kommer att bli glada för. Spela in sången så att det finns bevarat inför framtiden.

Vanliga frågor och svar

Vad ger man i doppresent till en pojke?

De flesta doppresenter passar bra både till pojkar och flickor. Det du kan göra är att välja färger och former exempelvis som känns lite mer pojkaktiga. Dopsmycken, tavlor och liknande passar utmärkt att ge i doppresent till en pojke. Vill du köpa en leksak kan du satsa på bilar, tåg, dinosaurier eller liknande som små pojkar brukar vara intresserade av.

Vilken är den bästa doppresenten till en kille?

Den bästa doppresenten till en kille är en present som känns personlig och genomtänkt. Det ska gärna vara något som barnet kan ha som minne för resten av livet, eller ha nytta av när det blir större. Det kan exempelvis bara en träleksak där barnets namn än dit målat, ett smycke med gravyr eller varför inte ett sparande inför framtiden?

doppresent pojke tips