4 års present – Presenttips till fyraåring

I fyraårsåldern är de flesta barn fortfarande mycket intresserade av leksaker och du kommer troligen inte ha några problem med att hitta något att köpa. Det gäller bara att visa intresse och förståelse för vad barnet tycker om.

Det här är kanske första året som barnet verkligen kommer att börja uppskatta ett riktigt kalas och faktiskt kunna berätta vad det önskar sig i present och det kan därför vara värt att fråga barnet eller föräldrarna i förväg.

Nedan listar vi några populära presenter för att ge dig lite inspiration, förhoppningsvis hittar du något som passar – annars kanske du i alla fall får lite hjälp på traven i ditt letande.

present

Tips på bra 4 årspresenter – 9 presenttips till fyraåring

1. Pussel

Pussel

I samarbete med PriceRunner

Fyraåringar brukar vara riktigt kluriga och tycka om att försöka lösa problem. Pussel är en perfekt present som stimulerar logiskt tänkande, såväl som tålamod och finmotorik. Vid den här åldern brukar de flesta barn klara av lite svårare pussel än knoppussel.

2. Lego

Lego

I samarbete med PriceRunner

Lego är en mycket klassisk leksak som barn har lekt med sedan 50-talet. Som present till en fyraåring kan du ge antingen lösa Legobitar eller färdiga byggsatser där barnet för öva sig på att följa enkla instruktioner. Lego finns i många olika teman.

3. Interaktiva leksaker

Interaktiv hund

I samarbete med PriceRunner

En interaktiv leksak kan exempelvis vara en robot som du styr på kommando eller en digital hund som du lär att lyda order. Det här är något som verkligen brukar uppskattas av fyraåringar och är bra introduktion in i den digitala världen med AI och allt vad det innebär.

4. Sällskapsspel

Spel

I samarbete med PriceRunner

Ett sällskapsspel är perfekt present för en fyraåring som hela familjen kan ha kul med tillsammans. Dessutom får barnet träna på turtagning, att följa instruktioner och att känna på både vinst och förlust som kommer med att spela och tävla. Välj gärna ett klassiskt spel som Vem där?

5. Målarböcker

Målarbok

I samarbete med PriceRunner

Rita och måla är en bra sysselsättning för stunder som kräver lite lugnare aktiviteter. Med en målarbok får barnet träna på att hålla sig innan för linjerna vilket är bra för kommande skrivfärdigheter. En del barn gillar även att öva på att skriva siffror och bokstäver redan vid den här åldern.

6. Maskeradkläder

Maskeradkläder

I samarbete med PriceRunner

De allra flesa fyraåringar gillar att klä ut sig. Visst går det utmärkt att använda mammas gamla klänningar och pappas slipsar. Men att få klä ut sig till Pippi, Spiderman eller kanske en häst kan också vara riktigt kul och kommer troligen att uppskattas av barnet.

7. Uteleksaker

Uteleksaker

I samarbete med PriceRunner

De flesta fyraåringar gillar att vara ute oavsett väder och vind. Utomhus finns mycket plats att röra på sig och barnet kan klättra och röra sig mer obehindrat. Med roliga uteleksaker blir utomhusleken dessutom ännu roligare och mer givande för barnet.

8. Barnkläder

Barnkläder

I samarbete med PriceRunner

En del barn börjar visa intresse för kläder redan vid den här åldern. En riktigt fin prinsesskjol eller en tuff T-shirt med dinosaurier kan uppskattas av en fyraåring. Om inte annat kommer i alla fall föräldrarna uppskatta att barnets garderob fylls på.

9. Dockor & figurer

Dockor

I samarbete med PriceRunner

En 4 åring leker ofta fantastilekar och dockor eller andra figurer kan därför bli ett uppskattat inslag. Det kan vara dockor som föreställer en bebis såväl som djur eller actionfigurer. Försök luska i vad barnet har för intresse och anpassa dockan eller figuren efter det.

Vad ska man köpa för present till en fyraåring?

En 4 åring kan ha mycket starka åsikter både gällande tema på kalas och vad barnet faktiskt vill ha i present. Det är inte ovanligt att en fyraåring visar missnöje över en present som öppnas som innehåll något barnet inte ville ha. Självklart kan inget barn få allt de önskar dig, men i den här åldern kan det faktiskt finnas fördelar med att fråga barnet vad det önskar sig i 4 årspresent.

Present till 4 årig kille

Det bör alltid vara barnets intressen som styr vad du ska köpa för present. Att köpa en Monstertruck bil till en 4 årig pojke som visar att han helst vill leka med dockor eller gulliga djur är förstås ingen bra idé. Men många gånger är det så att killar i den här åldern tycker om leksaker som man generellt brukar ses som lite mer pojkaktiga. Många fyraåriga pojkar har stort intresse för polisbilar, brandbilar och gärna stora och tuffa fordon som låter mycket.

Pojkar i den här åldern är ofta mycket rörliga och därför kan det vara perfekt att introducera en 4 årig pojke till idrotter. Varför inte köpa en fotboll, innebandyklubbor eller kanske en basketboll i fyraårspresent? Fyller barnet år på vintern kan även skridskor vara en bra födelsedagspresent, många barn börjar vara redo att lära sig åka skridskor i fyraårsåldern.

Present till 4 årig tjej

Många tjejer i 4 årsåldern visar stort intresse för Disney-prinsessor och andra gulliga karaktärer och föremål. Leksaker på det temat brukar därför vara mycket uppskattade av en tjej i fyraårspresent. Men självklart är det inte alla småtjejer som gillar dockor och liknande, utan utgå alltid från vad barnet tycker om. De är trots individer, precis som vi vuxna. Men generellt är det många tjejer som gillar lite lugnare lekar och har större tålamod.

Om den 4 åriga tjejen visar intresse för läsning och skrivning är det utmärkt att börja utmana och utforska bokstäver på olika sätt. Kanske som magneter eller byggsatser. Det är inte heller ovanligt att tjejer i den här åldern gillar att leka mamma, pappa, barn och därför uppskattas saker som leksakskök, gosedjur och annat som passar till fantasilekar. Men även små tjejer behöver röra på sig och aktivitetsleksaker så som hoppbollar, käpphäst eller hopprep brukar uppskattas.

Ge annat än leksaker i 4 års present

Leksaker i all ära, men i den här åldern brukar barn även visa mycket uppskattning för aktiviteter och att faktiskt göra saker tillsammans. Det finns många roliga presenter du kan ge bort till en 4 åring som inte är leksaker. Du slipper då riskera att köpa något som barnet inte vill ha och som sedan ändå blir liggandes i en låda i barnrummet och aldrig blir lekt med. Här kommer tips på aktiviteter ni kan göra tillsammans som present:

  • Gå på bio tillsammans. Vid fyraårsålder brukar de flesta barn vara redo för sitt första biobesök. Är du orolig över att barnet inte ska orka titta på en hel film finns det bio för småbarn, som istället för en film är till exempel flera avsnitt av bamse. Skulle barnet tröttna kan ni alltid gå därifrån efter några avsnitt. Men att gå på bio och köpa popcorn och allt som hör till kan vara riktigt mysigt för någon som fyller fyra år.
  • Gå på ett barnvänligt museum. Åtminstone om ni bor i någon av de större städerna i landet finns det många olika museum att välja på som passar även till små barn. I Stockholm finns exempelvis Tekniska museet och Polismuseet. I Göteborg finns Universeum och Göteborgs spårvagnsmuseum.
  • Besök en trampolinpark. Tidigare fick vi nöja oss med lekland, men sedan några år tillbaka har även trampolinparker blivit populära. På en trampolinpark får fyraåringen prova på att studsa studsmatta och verkligen öva på sin grovmotorik. Dessutom är trampolinparker oftast lite roligare även för de vuxna än vad ett lekland är.

Fira en 4 åring

När ett barn fyller 4 år kan kalaset vara minst lika viktigt som presenterna. Många barn har i den här åldern stenkoll på att de snart fyller år och är mycket bestämda med att de ska ha ett kalas. Fråga barnet vad det vill ha för tema på sitt kalas och köp sedan dekorationer och annat som hör till. Självklart ska ni ha en tårta, ballonger och kanske till och med en piñata. Däremot är det inte viktigt att det är många deltagare på kalaset, och ett stort barnkalas kan ofta kännas jobbigt både för barnet och vuxna än så länge. Bjud in de närmsta vännerna, samt familjen – det räcker gott och väl.

Vanliga frågor och svar

Vad önskar sig en 4 åring?

Barn som börjar bli så gamla som fyra år kan ofta berätta själva vad de önskar sig i present. Men allmänna tips som presenter som brukar uppskattas är spel, lego, pussel, bilar, dockor och utomhusleksaker. De flesta fyraåringar är mycket rörliga och presenter som lockar till aktivitet, så som fotbollar eller käpphästar kan också vara ett bra förslag.

Vad kan man köpa till en 4 årig tjej?

Många tjejer i den här åldern tycker om fantasilekar och inspireras gärna av Disneyprinsessor och andra gulliga karaktärer. Prinsessklänningar, dockor, leksakskök och liknande är därför bra presenter. Många tjejer tycker också om att rita och pyssla, därför kan ritböcker, kritor och liknande passar bra i present.

Vad ska man köpa till en 4 årig kille?

4 åriga pojkar är ofta mycket rörliga och det här kan vara en perfekt ålder att börja introducera idrott. Därför kan en fotboll, basketboll, skridskor eller liknande vara perfekta presenter till en 4 årig kille. Många killar tycker också det är roligt och spännande med bilar och andra fordon, speciellt om låter och ser riktigt tuffa ut.

babyshower present tips

Produkttester:

  • UV tröja

UV-tröja barn bäst i test 2024

UV-tröja barn bäst i test 2024 Solen är underbar, men det är viktigt att skydda våra småttingar från dess starka strålar. Solkräm är bra, men det är inte alltid tillräckligt. UV-kläder är

  • vattenflaska för barn

Vattenflaska barn bäst i test 2024

Vattenflaska barn bäst i test 2024 Att hitta en bra vattenflaska för ditt barn kan vara en utmaning. Visst, den gamla klassiska sirapsflaskan som jag själv fick använda som barn fungerar, men

  • sulky

Bästa sulkyvagnarna 2024 – Bäst i test

Bästa sulkyvagnarna 2024 - Bäst i test Att välja rätt sulkyvagn kan, precis som att välja en vanlig barnvagn, vara väldigt svårt, det finns mängder med modeller med olika funktioner i olika

Hitta fler presenter

doppresent kille
Present till nyfödd
doppresent tips
Tips på doppresent
Babyshower present