Present 3 åring – Tips på present till 3 åring

Att hitta en present till en 3 åring kan kännas riktigt utmanande. Vid den här åldern har barn börjar utveckla egna intressen och långt ifrån alla presenter kommer att duga.

Barnet kommer troligen bli glad över alla presenter och oftast är det fortfarande roligast att öppna paketen. Men långt ifrån alla presenter kommer att användas av barnet, och troligen vill du inte köpa en present som bara kommer att bli liggandes.

För att hitta en bra present till en 3-åring som faktiskt kommer att bli använd kräver lite eftertanke. Att få leksaker som 3 år är ofta omtyckt, men det gäller förstås att det är leksaker som passar barnets intressen.

I slutet av artikeln hittar du även förslag på hur du ska tänka när du ska handla till en tjej eller kille samt andra bra saker att ha i åtanke för att hitta en bra present till 3 åring.

present

Tips på 3 års presenter – 9 Presenttips till treåring

1. Målarböcker och kritor

Kritor

I samarbete med PriceRunner

Det är alltid bra att ha lite prylar som lockar till mer lugna aktiviteter hemma. Därför är ritblock och kritor en bra present för 3 åring. Det här är en sak som man inte kan ha för mycket av eftersom det ofta går åt i rasande fart. Hitta ett ritblock med motiv som intresserar och lockar barnet.

2. Magnetiska bokstäver

Magnetiska bokstäver

I samarbete med PriceRunner

Många barn börjar intressera sig för bokstäver redan vid den här åldern och det ska såklart uppmuntras. Magnetiska bokstäver som kan sättas på exempelvis kylskåpet eller magnet tavla kan vara ett kul sätt att utforska bokstäver och andra symboler på för en 3 åring.

3. Rörelseleksaker

Käpphäst

I samarbete med PriceRunner

Det är viktigt att uppmuntra barn till att hålla sig aktiva. Presenter som uppmuntrar till lek i rörelse är därför perfekta för en tre åring. Vad sägs om ett lektält, en hoppstylta eller kanske en käpphäst? Det finns många bra leksaker till barn 3 år som gör det roligt att hålla igång i flera timmar.

4. Dräkter och maskeradkläder

Maskeradkläder

I samarbete med PriceRunner

Vilket barn gillar inte att klä ut sig? Dräkter och maskeradkläder brukar bli oerhört populärt bland barn i 3 års åldern. Det gäller förstås att ha lite koll på vad barnet tycker om så att du vet vilken typ av dräkt du ska köpa. Kanske vill barnet vara Pippi, Super Mario eller en clown?

5. Lego

Lego

I samarbete med PriceRunner

Hittills har de flesta barn endast använt sig av Duplo, alltså Lego för mindre barn. Men vid 3 årsålder brukar de flesta barn kunna börja bygga med riktigt Lego. Det är perfekt för att träna barnets finmotorik och är en 3 år present som barnet kommer kunna ha glädje av i många år framöver.

6. Barnkläder

Barnkläder

I samarbete med PriceRunner

En 3 åring växer så det knakar och kläder kommer att behöva bytas ut i rasande fart. Varför inte fylla på barnets garderob genom att ge bort lite kläder i 3 års present. Känns det tråkigt kan det förstås kompletteras med en leksak. Men barnets föräldrar kommer absolut uppskatta kläder i present till 3 åring.

7. Pussel

Pussel bamse

I samarbete med PriceRunner

En 3 åring present ska vara rolig och passa barnets utveckling vid 3 år. Olika typer av pussel passar ofta perfekt. Barn i den här åldern gillar att försöka lösa knepiga uppdrag. Ett pussel kommer både utveckla barnets logiska tänkande men också finmotoriken.

8. Playmobil

Playmobil

I samarbete med PriceRunner

Playmobil är ett mycket uppskattat varumärke av barnleksaker 3 år. De har gott om olika modeller som passar både tjejer och killar. De är ofta som små byggsatser men är enklare än Lego. Välj mellan dockhus, brandstation, djurparker, polisbilar och mycket mer.

9. Uteleksaker

Uteleksaker

I samarbete med PriceRunner

Barn mår bra av att leka utomhus. De får träna kroppskännedom på ett helt annat sätt än inomhus samt att barn som är ute är oftare mer friska. I den här ålden tycker barn ofta det är kul att vara utomhus dessutom. Uteleksaker för barn 3 år kan därför bara en riktigt uppskattad present.

Present till 3 årig kille

Självklart ska du alltid utgå ifrån barnets intresse och personlighet när du köper en present till 3-åring och inte enbart utifrån barnets kön. Men i den här åldern har många barn börjat utveckla könsnormativa intressen och många vill köpa en annan present till 3 åring kille än till en tjej. Typiskt för pojkar i den här åldern är att de gillar bilar och andra fordon, speciellt polisbilar och brandbilar brukar vara populärt. Men även exempelvis tåg, båtar eller flygplan kan vara ett riktigt stort intresse.

Ett annat tips på present till 3 årig pojke är saker som svärd, leksakspistol eller pilbåge. Alla föräldrar vill inte att ens barn leker med leksaksvapen och därför kan det vara bra att kolla upp innan förstås. Förutsätt dock inte att sådana leksaker är bra till en kille på 3 år. Det finns många killar som tycker om att rita, läsa böcker, leka med djur och andra lite lugnare aktiviteter.

Present till 3 årig tjej

Detsamma gäller förstås när du ska hitta en bra present till en 3 årig tjej. Du behöver först och främst utgå fram barnets intresse och inte från barnets kön. Långt ifrån alla tjejer gillar att leka med dockor exempelvis. Men vill du hitta en bra födelsedagspresent till 3 årig tjej som främst är inriktad mot flickor kan just en docka vara ett mycket bra tips. I den här åldern gillar barn ofta att leka rollekar så som mamma, pappa och barn och en docka kan få agera både lillasyster, kattunge och pappa i fantasins värld. Många tjejer tycker också om att klä ut sig i sina rollekar och en riktig princessklänning brukar bli en populär present till en present till 3-åring tjej.

Lite mer aktiva tips på present till 3 årig tjej är käpphäst eller ett princesstält. Käpphästar har funnits i alla tider men har under senare år verkligen växt i popularitet. Idag är käpphästhoppning till och med en sport. En käpphäst med ett antal hinder kommer få den lilla 3 åriga tjejen att vilja röra på sig dag som natt. Något som är riktigt positivt.

Present till 3 åring som har allt

Ibland kan det nästan kännas omöjligt att hitta en present som 3 åringen inte redan har. Många barn har idag redan extremt många leksaker och det fylls på nästan till en oändlighet både vid födelsedagar och julafton. Men det finns faktiskt många saker du en kan 3 en åring som redan har allt. Tänk på att du inte behöver ge leksaker eller andra prylar i present, utan du kan även ge upplevelser. Här kommer tips på lite annorlunda presenter:

  • Klippkort på ett lekland. De allra flesta barn fullkomligt älskar att gå på lekland. Men inträdet dit är ofta relativt dyrt. Så varför inte ge ett klippkort med 10 inträden till ett lekland, eller till och med ett årskort om du vill slå på stort? En present som garanterat kommer att uppskattas av både barn och föräldrar.
  • En heldag tillsammans. Om du ska ge en present till en 3 åring du känner väl, exempelvis ett syskonbarn, ett barnbarn eller ett gudbarn kan en rolig present vara att ge bort en heldag tillsammans med dig. Du och barnet umgås en dag och hittar på roliga saker, allt från att äta glass till att hänga i en lekpark. Som bonus får föräldrarna då en avlastande dag där de kan umgås med varandra istället.
  • Ta med barnet till en leksaksbutik och låt barnet själv få välja present. Att gå få runt i en leksaksbutik och ha känslan att man får välja vilken leksak men vill kommer att vara riktigt stor för en 3 åring. Så istället för att du väljer present, får barnet följa med till affären och helt och hållet välja ut sin egna present.

Present vid andra tillfällen än födelsedag

Kanske letar du efter julklappstips till ett barn på 3 år eller till och med en liten påskpresent till barn 3 år? Tipsen du hittar här passar förstås precis lika bra oavsett om det handlar om födelsedag eller någon annan slags present. Det som kan vara värt att tänka på är hur gammalt barnet faktiskt är när det ska få presenten. Om barnet fyller år i början på året är det nästan 4 år när det ska gå julklapp nästa gång. En bra present till en 4 åring kan skilja sig mot vad som passar en 3 åring.

Vanliga frågor och svar

Vad vill en 3 åring ha?

Vad 3 åringar vill ha är väldigt individuellt och det är bra om du har koll på barnets intressen. Men generellt kan man säga att i den här åldern gillar barn saker som passar bra till rollekar, exempelvis dräkter och maskeradkläder, dockor eller djur. Många killar uppskattar även bilar och andra fordon. 3 åringar är mycket rörliga och gillar leksaker som lockar till aktivitet.

Vad kan man köpa till en 3 årig tjej?

Bra presenter till en 3 årig tjej kan vara en docka, käpphäst, lektält, prinsessklänningar och liknande. Men även aktiva leksaker så som sandleksaker eller vattenleksaker uppskattas ofta av 3 åriga tjejer.

Vad ska man köpa till en 3 årig kille?

Många pojkar i den här åldern har en stor fascination till olika fordon så som bilar, tåg eller båtar. Men 3 åriga pojkar gillar också ofta aktiva leksaker så som sandleksaker, pilbågar eller hoppstyltor.

babyshower present tips

Produkttester:

  • UV tröja

UV-tröja barn bäst i test 2024

UV-tröja barn bäst i test 2024 Solen är underbar, men det är viktigt att skydda våra småttingar från dess starka strålar. Solkräm är bra, men det är inte alltid tillräckligt. UV-kläder är

  • vattenflaska för barn

Vattenflaska barn bäst i test 2024

Vattenflaska barn bäst i test 2024 Att hitta en bra vattenflaska för ditt barn kan vara en utmaning. Visst, den gamla klassiska sirapsflaskan som jag själv fick använda som barn fungerar, men

  • sulky

Bästa sulkyvagnarna 2024 – Bäst i test

Bästa sulkyvagnarna 2024 - Bäst i test Att välja rätt sulkyvagn kan, precis som att välja en vanlig barnvagn, vara väldigt svårt, det finns mängder med modeller med olika funktioner i olika

UV-tält för barn bäst i test 2024

UV-tält för barn bäst i test 2024 Små barn behöver skyddas från solens starka och skadliga UV-strålar. Men det är såklart även viktigt att barnet får vara utomhus. På vissa ställen, som

Hitta fler presenter

doppresent kille
Present till nyfödd
doppresent tips
Tips på doppresent
Babyshower present