Tips på doppresent & dopgåva

I samband med ett dop är det vanligt att ge bort en lite finare present till barnet. Det kan till exempel vara ett vackert smycke, en inredningsdetalj eller en sagobok som kan följa med dem genom livet. Vi vill göra det enkelt för dig att hitta en passande dopgåva, oavsett om du är en del av familjen eller bara en bekant.

Nedan ger vi några tips på både doppresent till pojke och doppresent till tjej. Vi går igenom både traditionella och lite mer ovanliga doppresenter som barn och föräldrar kommer att uppskatta, både nu och i framtiden.

Tips på 9 uppskattade dopgåvor 2024

Bäst pris listas i samarbete med PriceRunner

1. Smycke

Halsband

Ett smycke, exempelvis ett halsband, armband eller hängsmycke, är en fin present att ge bort vid ett dop. Smycket kan inte användas direkt, men kan vara ett fint minne för barnet i framtiden.

2. Fina bestick

Bestick

Dopskeden med barnets namn ingraverat är en klassisk gåva men du kan även ge bort en hel uppsättning fina bestick. Något som barnet har nytta av när det blir stort och flyttar hemifrån.

3. Sagobok

Pippibok

Många väljer att ge bort en klassisk sagobok i doppresent som föräldrarna kan läsa för barnet, men som också kan gå i arv i familjen. Alla böcker är bra böcker och barn behöver många böcker.

4. Musikinstrument

Gitarr

Ett musikinstrument kan vara en rolig present som barnet kan använda när det blir större. Spelar du själv gitarr kan du exempelvis ge bort en gitarr som har barnets namn på sig eller liknande.

5. Pyssel

Pyssel

Ge bort ett pysselset som på något sätt kan bli ett minne. Ge bort en gipsavgjutning som föräldrarna kan göra hand- och fotavtryck med. Eller fingerfärg till barnets allra först målning.

6. Sparbössa

Sparbössa

En lite finare sparbössa är också en klassisk present som kommer väl till hands när barnet växer upp. Ge gärna barnet ett startkapital i sparbössan eller kombinera med att starta ett sparkonto.

7. Ljusstake

Ljusstake

Även en ljusstake kan vara en bra gåva. Den kan föräldrarna tända varje år, exempelvis på barnets födelsedag. Vanligtvis får barnet ett dopljus när det har ett kyrkligt dop, något som passar bra ihop med en ljusstake.

8. Träleksak

Träleksak

Leksaker är alltid uppskattade och träleksaker ses ofta som lite finare och mer exklusivare än leksaker i plats. Köp en fin gunghäst eller lära-gå-vagn. Måla gärna dit något personligt för att göra presenten ännu mer uppskattad.

9. Smyckesskrin

Träleksak

Ett vackert smyckeskrin kan också vara en utmärkt present på dopet (barnet kommer förmodligen att få en hel del smycken). Köp gärna ett fint skrin som du gör mer personligt genom att gravera in eller själv måla barnets namn på.

Doppresenter brukar vara lite finare

Dopet är en symbol för död och återuppståndelse. Enligt den kristna tron befinner sig barnet i de ondas våld innan dopet för att sedan bli renad från synd när det döps. Det är också i samband med dopet som barnet blir en del av den kristna församlingen.

I samband med ett dop är det vanligt att ge bort en lite finare och lyxigare present jämfört med exempelvis vid en babyshower. Många väljer att köpa saker som kan följa med barnet genom livet och påminna dem om deras dopdag. Några av de mest traditionella doppresenterna är en dopsked, ett smycke eller en ljusstake. Numera har det dock blivit populärt att ge bort lite mer ovanliga gåvor när ett barn ska döpas, exempelvis ett sparande, ett träd eller personliga presenter.

En personlig doppresent uppskattas alltid

Ett populärt alternativ till den traditionella doppresenten är en personlig gåva. Nu för tiden kan du till exempel göra personliga tavlor, men också pekböcker eller rulldjur med barnets namn på. Det är också möjligt att gravera ett namn eller en text på olika smycken, vilket också är en lite finare present att ge bort.

Ovanliga doppresenter

Om du vill ge bort något mer annorlunda i dop- eller namngivningspresent kan dessa gåvoförslag vara mer passande.

  • Starta en fond till barnet. Att påbörja ett sparande till barnet är en gåva som garanterat kommer att uppskattas av både barn och föräldrar. Med tiden kan pengarna växa till en stor summa som barnet kan få tillgång till när det blir äldre.
  • Skänk pengar i barnets namn. Ett annat kreativt presentförslag är att skänka pengar i barnets namn, exempelvis till sjuka eller behövande barn i fattiga länder.
  • Ge bort ett träd. Om föräldrarna har en tomt kan du med fördel ge bort ett träd som de kan plantera i trädgården. Trädet växer i takt med barnet och kommer att vara en fin påminnelse om dopet i många år framöver.
  • Presentkort till babyfotograf. Du kan också ge bort ett presentkort till en professionell babyfotograf som kan ta extra minnesvärda bilder på barnet.

Vem ska ge bort vad?

På ett dop är det vanligt att barnets närmaste familj, det vill säga mor- och farföräldrar, mor- och farbröder samt mostrar och fastrar ger lite finare och dyrare gåvor. Mor- och farföräldrar kan till exempel ge bort ett sparande eller ett graverat smycke. Även saker som sparkbilar, gunghästar eller lära-gå-vagnar är bra doppresenter.

Föräldrarnas syskon förväntas också att ge lite finare gåvor, exempelvis en personlig tavla, ett fint smyckeskrin, en sagobok eller kanske ett par skor. Andra saker som är uppskattade är babygym, babysitter, dockskåp eller en fin barnservis. Vänner och bekanta har lite mer fria händer och kan köpa allt ifrån nappar, gosedjur och kläder till fylla-i-böcker eller filtar. Även pengar kan vara fint att ge bort som barnet kan lägga i sin sparbössa.

Vanliga frågor och svar

Några av de vanligaste doppresenterna är dopskedar, ljusstakar, smycken, sagoböcker eller personliga gåvor. Lite mer ovanliga presenter inkluderar ett fondsparande, ett träd eller en välgörenhetsgåva.

Hur mycket du vill och kan spendera beror helt på din budget. Det finns inget som säger att den dyraste gåvan är den bästa. Ibland kan en personlig present, till exempel något du gjort själv, vara mycket mer uppskattat.

Du kan ge bort i princip vad du vill i doppresent. Dock brukar dopgåvor normalt sett vara lite finare än exempelvis en julklapp eller födelsedagspresent.

Mormor kan till exempel ge bort en fin sagobok, en lära-gå-vagn, ett vackert smycke eller ett smyckeskrin.

babyshower present tips