Push present – Tips på förlossningspresent

push present

De senaste åren har Sverige börjat anamma flera traditioner från USA. En av dem är det som kallas för push present, eller förlossningspresent på svenska. Det är en present som ges till mamman precis innan förlossningen efter strax efter att förlossningen är över. Presenten ges för att visa hur duktig mamman har varit som har genomgått både graviditeten och förlossningen, något som är allt annat än enkelt.

Vanligtvis är det barnets pappa som ger en push present till sin partner, som ett tack för att hon har fött fram hans nya barn till världen. Men även andra närstående, så som mor- och farföräldrar eller syskon till föräldrarna kan ge en push present till mamman. Eftersom det här är en nya tradition i Sverige, som ännu inte är helt etablerad kan det vara svårt att komma på vad du ska köpa om du vill ge bort en push gift. Här får du därför tips på bra push present.

Julkampanj: 25% rabatt på allt hos Upplevelse.com!

Besök Upplevelse.com

Tips på bra push presenter

1. Smycken

Örhängen

I samarbete med PriceRunner

Det allra vanligast att ge din partner i push present är ett smycke. Det kan vara en ring, ett armband, örhängen eller ett fint halsband. Ett smycke som du vet att din partner kommer att uppskatta helt enkelt.

2. Handväska

Handväska

I samarbete med PriceRunner

En push present är något fint och något som känns lyxigt. De flesta kvinnor tycker om handväskor så att överraska den nyblivna mamman med en snygg handväska kommer hon bli glad över.

3. Pyjamas

pyjamas

I samarbete med PriceRunner

Den första tiden efter förlossningen brukar kroppen vara öm och tighta kläder är inget man vill ha. En fin och mjuk pyjamas den nyblivna mamman kan mysa i där hemma är en perfekt push present.

4. Hudvårdsprodukter

peeling

I samarbete med PriceRunner

Efter en graviditet kan hela kroppen, inklusive huden leva sitt egna liv. Hormoner har stor påverkan. Därför kan lyxiga hudvårdsprodukter vara en fin present för att visa uppskattning med.

5. Mobiltelefon

mobiltelefon

I samarbete med PriceRunner

Många mammor tycker om att ta massvis med bilder på sina barn. En mobiltelefon med en riktigt bra kamera kan därför vara en kul push present att ge bort till den nyblivna mamman.

6. Skön fåtölj

fåtölj

I samarbete med PriceRunner

Oavsett om mamman ammar eller flaskmatar kommer det spenderas många timmar i soffan eller en fåtölj den första tiden. Överraska mamman med en ny riktigt skönt fåtölj att sitta i.

7. Amningströja

amningströja

I samarbete med PriceRunner

Om den nyblivna mamman planerar att amma kan du köpa en amningströja i push present. Eftersom en push present vanligtvis är lite finare kan du satsa på en tröja av dyrare design.

8. Smart watch

apple watch

I samarbete med PriceRunner

Som nybliven mamma kan det vara svårt att hinna ha koll på sin egen hälsa. Men en smart watch blir det enklare för mamman att se till så även hon får sin sömn och rörelse varje dag.

9. Trådlös högtalare

högtalare

I samarbete med PriceRunner

En nybliven mamma blir oftast fast i soffan med en bebis i famnen flera timmar om dagen. Då kan det vara skönt att kunna lyssna på en podcast, musik eller en ljudbok medan bebisen sover.

Vad är är en push present?

För många är begreppet push present helt obekant, vilket inte är så konstigt eftersom det inte är en tradition i Sverige. Men precis som mycket annat, så som babyshower exempelvis är push presenter något vi ser mer och mer av även i Sverige. På svenska kan begreppet förlossningspresent användas, men det är ändå vanligare att säga push present eller push gift.

En push present är helt enkelt en present den mamman får för att hon har fött fram ett barn. Presenten ges för att visa uppskattning för hennes hårda jobb. Både jobbet med att gå igenom en hel graviditet och själva förlossningen. En push present ska inte vara något till barnet, utan är en present till mamman. Vanligtvis är det något fint och lyxigt.

Push present i Sverige

Än så länge är inte push presenter något som har växt sig så starkt i Sverige. Till skillnad från USA där mammor i princip förväntar sig en push present efter förlossningen. Men det har blivit mer omtalat i Sverige. Inte minst efter att influensern Kenza gav sig själv en push present efter sin förlossning. Hon köpte en Chanel-väska till sig själv, och skrev både i sin blogg och på sin Instagram att det var hennes push present till sig själv.

Vad ger man i push present?

Push presenten ska alltså vara en present där mamman är i fokus. Barnprylar ges i samband med babyshowern eller ett dop/namngivning. Det bör vara något lyxigt som skämmer bort mamman lite grann. Det bör alltså inte vara något praktiskt som hon har nytta av. En push present kan ses som en present man ger för att hon har klarat av något tufft, precis som man ger en examens present åt någon som har kämpat sig igenom en utbildning.

Det allra vanligaste att ge i push present i USA är smycken. Men det kan även vara en fin designer handväska, klocka eller liknande. Vill du inte bidra till ökad konsumtion kan du istället ge mamman en fin upplevelse. Viktigt att tänka på är då att en nybliven mamma har sällan varken energi eller lust med några större äventyr. Men det kan exempelvis vara en massage, en ansiktsbehandling eller ett besök hos frisören.

Push present till pappa

En diskussion som kommit på tal gällande push present både i Sverige och i USA är om inte även pappan ska få en push present. Här råder det delade meningar. Föräldraskapet är förvisso gemensamt både för mamman och pappan, men själva graviditeten och förlossningen är det trots allt mamman som går igenom. Även om hennes partner finns vid hennes sida, är det hon som går igenom den fysiska påfrestningen.

Med det sagt är det såklart inte fel att köpa en present även till den nyblivna pappan. Men det är inte mamman som ska behöva tänka på att köpa den, utan den bör i så fall komma från närstående. Vill du även gratulera den nyblivna pappan går det bra att exempelvis ge en blombukett som är till dem båda, och en extra present till mamman.

Vanliga frågor och svar

Vad är en bra push-present?

En bra push present är något som upplevs som lyxigt för den nyblivna mamman. Vanligast är att ge ett smycke, men det finns även mycket annat. Det viktigaste är att det ska vara en present till mamman, inte till bebisen. Någonting som mamman troligtvis inte skulle unna sig själv i det här läget. Smycken, en fin handväska, hudvårdsprodukter eller snygga kläder.

Vem ger push-present?

Det brukar vanligtvis vara pappan som ger en push present till sin partner. Som ett tack för att hon har fött fram hans barn. Men även andra närstående så som mor- och farföräldrar till exempel kan ge en push present till mamman.

När ska man ge push-present?

En push present kan ges både strax innan förlossningen och efter att den är klar. Men eftersom det kan vara svårt att veta när en förlossning startar så är det vanligast att ge den strax efter förlossningen. Du som pappa kan ge presenten när ni fortfarande är kvar på BB. Andra anhöriga kan ge presenten när mamman och bebisen är hemma och ni får hälsa på för första gången.

babyshower present tips

Produkttester:

UV-tält för barn bäst i test 2024

UV-tält för barn bäst i test 2024 Små barn behöver skyddas från solens starka och skadliga UV-strålar. Men det är såklart även viktigt att barnet får vara utomhus. På vissa ställen, som

Lära gå vagn bäst i test 2024

Bebisar utvecklas i en rasande fart, och lär sig förr eller senare att gå på egen hand, men det skadar väl knappast att utmana dem lite?Faktum är att en lära-gå-vagn kan hjälpa

Spjälsängsskydd bäst i test 2024

Spjälsängsskydd bäst i test 2024 Som förälder är en av de viktigaste sakerna du kan göra att ge ditt barn en säker och bekväm miljö. Spjälsängsskydd kan hjälpa till att hålla din

Resväska barn bäst i test 2024

Resväska barn bäst i test 2024 Även om du som vuxen såklart har ansvaret över barnets packning kan det vara både kul och bra träning att ta hand om sin egen packning.

Matstol barn bäst i test 2024

Matstol barn bäst i test 2024 Att köpa en matstol är ett klokt val för familjer med småbarn. Matstolar är en nödvändighet som ger barnet en bekväm och säker sittplats när de

Vinteroverall barn bäst i test 2024

Vinteroverall barn bäst i test 2024 Vi är många som minns känslan av att som liten sätta på sig en varm, men aningen fuktig, overall precis utplockad från torkskåpet. Doften

Hitta fler presenter

doppresent kille
Present till nyfödd
doppresent tips
Tips på doppresent
Babyshower present