Push present – Tips på förlossningspresent

En push present, eller förlossningspresent på svenska är en relativt ny tradition som har anammats från USA. Det är en present som ges till mamman strax efter att förlossningen är över, presenten ges för att visa hur duktig mamman har varit som har genomgått både graviditet och förlossning.

Eftersom det här är en nya tradition i Sverige, som ännu inte är helt etablerad kan det vara svårt att komma på vad du ska köpa om du vill ge bort en push gift. Här får du därför tips på bra push presenter både prylar och upplevelser så som massagefotografering och restaurangbesök.

9 Tips på bra push presenter

Pris & lagerstatus i samarbete med PriceRunner

1. Smycken

Örhängen

Det allra vanligast att ge din partner i push present är ett smycke. Det kan vara en ring, ett armband, örhängen eller ett fint halsband. Ett smycke som du vet att din partner kommer att uppskatta helt enkelt.

2. Pyjamas

pyjamas

Den första tiden efter förlossningen brukar kroppen vara öm och tighta kläder är inget man vill ha. En fin och mjuk pyjamas den nyblivna mamman kan mysa i där hemma är en perfekt push present.

3. Amningskudde

En amningskudde är ett skönt stöd för mamman när hon ammar sin bebis. Något många gör flera immar om dygnet den första tiden med en nyfödd liten bebis.

4. Amningströja

amningströja

Om den nyblivna mamman planerar att amma kan du köpa en amningströja i push present. Eftersom en push present vanligtvis är lite finare kan du satsa på en tröja av dyrare design.

5. Hudvårdsprodukter

peeling

Efter en graviditet kan hela kroppen, inklusive huden leva sitt egna liv. Hormoner har stor påverkan. Därför kan lyxiga hudvårdsprodukter vara en fin present för att visa uppskattning med.

6. Smart watch

apple watch

Som nybliven mamma kan det vara svårt att hinna ha koll på sin egen hälsa. Men en smart watch blir det enklare för mamman att se till så även hon får sin sömn och rörelse varje dag.

7. Handväska

Handväska

En push present är något fint och något som känns lyxigt. De flesta kvinnor tycker om handväskor så att överraska den nyblivna mamman med en snygg handväska kommer hon bli glad över.

8. Trådlös högtalare

högtalare

En nybliven mamma blir oftast fast i soffan med en bebis i famnen flera timmar om dagen. Då kan det vara skönt att kunna lyssna på en podcast, musik eller en ljudbok medan bebisen sover.

9. Mobiltelefon

mobiltelefon

Många mammor tycker om att ta massvis med bilder på sina barn. En mobiltelefon med en riktigt bra kamera kan därför vara en kul push present att ge bort till den nyblivna mamman.

Vad är är en push present?

För många är begreppet push present helt obekant, vilket inte är så konstigt eftersom det inte är en tradition i Sverige. Men precis som mycket annat, så som babyshower exempelvis är push presenter något vi ser mer och mer av även i Sverige. På svenska kan begreppet förlossningspresent användas, men det är ändå vanligare att säga push present eller push gift.

En push present är helt enkelt en present den mamman får för att hon har fött fram ett barn. Presenten ges för att visa uppskattning för hennes hårda jobb. Både jobbet med att gå igenom en hel graviditet och själva förlossningen. En push present ska inte vara något till barnet, utan är en present till mamman. Vanligtvis är det något fint och lyxigt.

Push present i Sverige

Än så länge är inte push presenter något som har växt sig så starkt i Sverige. Till skillnad från USA där mammor i princip förväntar sig en push present efter förlossningen. Men det har blivit mer omtalat i Sverige. Inte minst efter att influensern Kenza gav sig själv en push present efter sin förlossning. Hon köpte en Chanel-väska till sig själv, och skrev både i sin blogg och på sin Instagram att det var hennes push present till sig själv.

Vad ger man i push present?

Push presenten ska alltså vara en present där mamman är i fokus. Barnprylar ges i samband med babyshowern eller ett dop/namngivning. Det bör vara något lyxigt som skämmer bort mamman lite grann. Det bör alltså inte vara något praktiskt som hon har nytta av. En push present kan ses som en present man ger för att hon har klarat av något tufft, precis som man ger en examens present åt någon som har kämpat sig igenom en utbildning.

Det allra vanligaste att ge i push present i USA är smycken. Men det kan även vara en fin designer handväska, klocka eller liknande. Vill du inte bidra till ökad konsumtion kan du istället ge mamman en fin upplevelse. Viktigt att tänka på är då att en nybliven mamma har sällan varken energi eller lust med några större äventyr. Men det kan exempelvis vara en massage, en ansiktsbehandling eller ett besök hos frisören.

Push present till pappa

En diskussion som kommit på tal gällande push present både i Sverige och i USA är om inte även pappan ska få en push present. Här råder det delade meningar. Föräldraskapet är förvisso gemensamt både för mamman och pappan, men själva graviditeten och förlossningen är det trots allt mamman som går igenom. Även om hennes partner finns vid hennes sida, är det hon som går igenom den fysiska påfrestningen.

Med det sagt är det såklart inte fel att köpa en present även till den nyblivna pappan. Men det är inte mamman som ska behöva tänka på att köpa den, utan den bör i så fall komma från närstående. Vill du även gratulera den nyblivna pappan går det bra att exempelvis ge en blombukett som är till dem båda, och en extra present till mamman.

Vanliga frågor och svar

Vad är en bra push-present?

En bra push present är något som upplevs som lyxigt för den nyblivna mamman. Vanligast är att ge ett smycke, men det finns även mycket annat. Det viktigaste är att det ska vara en present till mamman, inte till bebisen. Någonting som mamman troligtvis inte skulle unna sig själv i det här läget. Smycken, en fin handväska, hudvårdsprodukter eller snygga kläder.

Vem ger push-present?

Det brukar vanligtvis vara pappan som ger en push present till sin partner. Som ett tack för att hon har fött fram hans barn. Men även andra närstående så som mor- och farföräldrar till exempel kan ge en push present till mamman.

När ska man ge push-present?

En push present kan ges både strax innan förlossningen och efter att den är klar. Men eftersom det kan vara svårt att veta när en förlossning startar så är det vanligast att ge den strax efter förlossningen. Du som pappa kan ge presenten när ni fortfarande är kvar på BB. Andra anhöriga kan ge presenten när mamman och bebisen är hemma och ni får hälsa på för första gången.