Leksaker 1 år – Tips på leksaker till 1åring

Ett barn som är 1 år behöver pedagogiska och utvecklande leksaker. Det får gärna vara mycket färger sam leksaker som låter och som barnet kan interagera med. Det är dock viktigt att se till så att leksaken är anpassade för barn på 1 år och inte innehåller smådelar som barnet kan få i halsen. En ettåring utforskar saker, och att utforska med munnen är en del av det.

Även små barn tycker såklart om leksaker och ett barn som är 1 år har stort behov av att stimuleras och utvecklingen sker i rasande fart i den här ålder. På denna sida hittar du 9 tips på bra presenter som passar till en 1-åring.

doppresent tjej

9 Tips på leksaker för ettåring:

1. Kulbana

kulbana

I samarbete med PriceRunner

En kulbana är en klassisk leksak som passar till barn i ett års åldern. Den här kulbanan med en ko är dessutom lite roligare än de i standardutförande. Barnet får öva på motorik, men också på färger och på att räkna så småningom.

2. Nalle

Nalle

I samarbete med PriceRunner

Det kan aldrig gå fel med en nalle. Den här nallen är inte bara mysig, utan även rolig. Den leker nämligen tittut samt att den kan prata. Den gömmer sig bakom sin snuttefilt, och kan locka fram många skratt.

3. Popup-leksak

Popup-leksak

I samarbete med PriceRunner

En popup-leksak är även det en riktig klassiker när det kommer till leksaker för riktigt små barn. Barnet får öva på sin motorik genom att trycka på knapparna, och resultatet blir att en rolig figur poppar upp. Perfekt för att träna på orsak och verkan.

4. Sjungande hund

Fisher price hund

I samarbete med PriceRunner

När det kommer till pedagogiska leksaker för barn på 1 år är den här hunden från Fisher Price kanske en av de populäraste. Den har massvis att lära ut och är riktigt underhållande. Den kan bland annat sjunga bokstavslåten, ställa frågor och räkna.

5. Aktivitetsboll

Aktivitetsboll

I samarbete med PriceRunner

Aktivitetsleksaker är kanske det som passar allra bästa till barn på 1 år. Den här bollen ser inte mycket ut för världen, men ger barnet stimulans med alla sina färger samt att 1-åringen även får öva sin finmotorik. Den är enkel att hålla i och passar därför mindre barn.

6. Staplande leksak

brio clown

I samarbete med PriceRunner

Även om barnet inte kommer att kunna lösa clownen ännu är staplande leksaker ändå bra, och utvecklande leksaker till någon som är 1 år. 1-åringen bör börja öva på logiskt tänkande, på ett roligt och stimulerande sätt.

7. Träleksak

träleksak

I samarbete med PriceRunner

Många föräldrar vill idag ha en träleksak till sitt barn på 1 år, eftersom de innehåller färre potentiella giftiga ämnen än vad plastleksaker gör. En Brio hund är en riktig klassiker, och är rolig att dra runt på för någon som precis har lärt sig att gå.

8. Badleksak

Baddocka

I samarbete med PriceRunner

Vid den här åldern brukar många barn gilla att bada. En badleksak kan därför vara passande. Den här baddockan passar utmärkt som leksaker till en tjej på 1 år som gillar både bad och dockor. En rolig badkompis!

9. Leksaksfordon

traktor

I samarbete med PriceRunner

Olika typer av fordon kan vara en uppskattat leksak till en pojke på 1 år. Gärna något som låter och som går att interagera med. Exempelvis den här traktorn spelar melodin till “Per Olsson hade en bonnagård” när du trycker på djuren.

Vilka leksaker passar ett barn på 1 år?

Ett barn som är 1 år har så klart svårt att berätta vad för leksaker den tycker är roligt. Och det bästa med att köpa leksaker till så här små barn är att de flesta tycker om relativt likadana saker. Därför är det fortfarande rätt enkelt att köpa leksaker till ett barn som är 1 år.

Pedagogiska leksaker

Du bör välja pedagogiska leksaker till ett barn som är 1 år. Men vad är då en pedagogisk leksak? På sätt och vis kan så klart alla leksaker ha ett pedagogiskt syfte. Men det är bra att tänka på vilka funktioner och sinnen barnet utvecklar i den här åldern. Många ettåringar är väldigt nyfikna och gillar att utforska det mesta. De övar också på både grovmotorik och finmotorik och därför kan det vara bra att leta efter leksaker där barnet har möjlighet till bägge delarna.

En annan som barn i den här åldern verkligen brukar tycka om är “orsak och verkan”. Det vill säga att när barnet gör något, så händer något. Exempelvis trycker man på en knapp, är det en figur som dyker upp eller liknande. Barnet får då öva på olika samband, och får förståelse för att man själv behöver agera för att saker ska ske.

Aktivitetsleksaker

Aktivitetsleksaker är vanligtvis leksaker med ljud och ljus. Kanske inte de leksakerna som alltid uppskattas allra mest av föräldrarna, men däremot tycker en 1 åring oftast att de är riktigt kul. Dessutom är det leksaker som stimulerar barnens utveckling och kan roa barnet under lång tid. Alla aktivitetsleksaker behöver dock inte bestå av ljud och ljus, utan det kan även vara exempelvis en kulram eller en boll barnet kan kasta.

Leksaker 1 år – tjej och pojke

Funderar du på om du behöver köpa olika leksaker till en tjej och en pojke som är 1 år så är svaret på den frågan nej. Vid den åldern finns det varken behov eller intresse för olika typer av leksaker beroende av kön. Med det sagt är det såklart inte heller fel om du vill köpa olika leksaker till en tjej eller en pojke, exempelvis med olika färger. Det viktigaste är att det är utvecklande och pedagogiska leksaker som barnet faktiskt gillar och har nytta av.